Matematik

MATEMATIK!!!!!!!!!!!!

07. maj 2004 af zaca (Slettet)
DAvs..

Jeg kan ikke find ud af og lave de her stykker uden hjælpemidler.. hjælp mig please...


1. Bestem en forskrift for den ekspnentielt voksende funktion f, f der går gennem punkterne p(-1;(5/4)) og Q(1;20)


2. Bestem en forksrift for ekspnentielt voksende funktion:
f(1)=10 og f(4)=80

Hjæææææææææææææææææææææææææææææææææææælp...


Mange tak på forhånd.

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Du kender to punkter (x1,y1) og (x2,y2)

f(x)=b*a^x

a=(y2/y1)^(1/(x2-x1))

f(x)=a(x-x1)+y1

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2004 af 404error (Slettet)

Eksponentiel vækst beskrives vha. en fkt. på formen

f(x)=b*a^x

for positive a og b. Tag log på begge sider af ovenstående

log f(x) = log(b)+x*log(a).

Du kender (x_1,y_1) og (x_2,y__2) på grafen for f. Dvs. du har ligningerne

log y_1 = log(b)+x_1*log(a),

log y_2 = log(b)+x_2*log(a).

Træk nu anden ligning fra den første

log y_1 - log y_2 = log(a)(x_1-x_2),

og isolér til sidst log(a). Heraf kan du så nemt finde a. Indsæt dette a i den oprindelige formel og brug et af punkterne til at finde b givet ved

b = f(x)/a^x.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2004 af Samuel (Slettet)

Mjaaa, det forekommer mig at I gør det lidt sværere end nødvendigt! Mit bud:

Princippet i løsningen af opgave 1 og 2 er helt den samme. Det er givet at f (i opgave 1) går gennem punkterne p(-1;(5/4)) og Q(1;20), dvs. f(-1)=5/4 og f(1)=20 - hvilket svarer til f(x1)=y1 og f(x2)=y2

Først findes a:

a= x2-x1 sqrt(y2/y1)

NB! I dette tilfælde er x2-x1 = 2. Dvs. du skal finde den anden rod af y2/y1. Hvis du bruger TI-83+, skal du taste (x2-x1)MATH 5 (Y2/y1).

Hernæst kan b findes:

f(x1)=y1
<=>
b*a^x1=y1
b isoleres...

Prøv at regne lidt på det. Jeg vil gerne tjekke dit resultat¨- så skriv bare!

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2004 af Samuel (Slettet)

NB! Når man tager den anden rod af fx 9, betyder det jo at man finder det tal der ganget med sig selv giver 9, dvs. 3.

Hvis man finder den tredje rod af fx 27, betyder det af man finder det tal der ganget med sig selv tre gange giver 27, dvs. 3, idet 3*3*3=27...

Skriv et svar til: MATEMATIK!!!!!!!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.