Matematik
Mat. 2. gradspolynomier
18. august 2007 af
abk_buch (Slettet)
Hejsa..
Jeg har to problemer ang. opgaver om 2.gradspolynomier..
1) k(x) = x^2+9
Hvad er a, b og c i den opgave. Selfølgelig er a = 1, men er der ingen b-værdi her eller..?
2) Tegn graferne for... Men hvad betyder a, b og c for grafen... Jeg ved c er skæringen med y-aksen men det er også alt.
Jeg har to problemer ang. opgaver om 2.gradspolynomier..
1) k(x) = x^2+9
Hvad er a, b og c i den opgave. Selfølgelig er a = 1, men er der ingen b-værdi her eller..?
2) Tegn graferne for... Men hvad betyder a, b og c for grafen... Jeg ved c er skæringen med y-aksen men det er også alt.
Svar #1
18. august 2007 af Riemann
1)
b=0
2)
a afgør om polynomiet er konkavt eller konvekst (om andengradspolynomier siger ofte "sur" eller "glad" henholdvis)
b er hældningen af grafen i x=0 (det kræver differentialregning at vise dette).
desuden er x-koordinaten til toppunktet givet ved -b/(2a), så b og a har også indvirkning på toppunktets placering.
b=0
2)
a afgør om polynomiet er konkavt eller konvekst (om andengradspolynomier siger ofte "sur" eller "glad" henholdvis)
b er hældningen af grafen i x=0 (det kræver differentialregning at vise dette).
desuden er x-koordinaten til toppunktet givet ved -b/(2a), så b og a har også indvirkning på toppunktets placering.
Svar #5
19. august 2007 af mathon
y = ax^2+bx+c = a[x-(-b/(2a)]^2 + (-d/(4a))
altså
en parallelforskydning af y = ax^2 efter parallelforskydningsvektor (-b/(2a),-d/(4a))
alle egenskaber ved y = ax^2 f.eks. afstande og symmetriforhold er bevaret efter flytningen blot andetsteds i koordinatsystemet.
symmetriaksen x=0 for y = ax^2 vinkelret på x-aksen forskydes -b/(2a) altså stykket |-b/(2a)| vinkelret væk
fra y-aksen og får dermed ligningen x = -b/(2a) og er symmetriakse for grafen for y = ax^2+bx+c.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
toppunktet (0,0) for y = ax^2 forskydes over i
[-b/(2a),-d/(4a)] = [-b/(2a),c-a(-b/(2a)^2] toppunktet for y = ax^2+bx+c
det ses, at b indgår i både 1.- og 2.koordinat for [-b/(2a),c-a(-b/(2a)^2], hvorfor b har indflydelse på begge koordinaters størrelse
eller udtrykt anderledes:
er bestemmende for hvor i koordinatsystemet, toppunktet for y = ax^2+bx+c er beliggende
er specielt b=0, er toppunktet for y = ax^2+bx+c lig med (0,c)
Skriv et svar til: Mat. 2. gradspolynomier
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
