Matematik
Opgave, sandsynlighed
19. august 2007 af
sdj (Slettet)
Jeg har lidt problemer med en opgave:
En person skyder mod en skive, hvor der ved hvert skud er mulighed for at ramme plet (P) og ikke ramme plet (F): skuddene er undbyrdes uafhængige. Sandsynligheden for plet er 30 %.
Beregn sandsynligheden for, at resultatet ved de 7 første skud er:
a) FFPFPFF
B) PFFPFPP
c) Beregn derefter sandsynligheden for, at serien resulterer i 2 gange plet og 5 gange ikke-plet.
Jeg har reget a) og b) således:
a)
Sandsynligheden for plet er 30% = 30/100 = 3/10. Sandsynligheden for ikke-plet er dermed 1-3/10 = 7/10.
Derfor:
P(FFPFPFF)= 0,7^5 * 0,3^2 = 0,0151
b)
Har jeg regnet på samme måde som a):
P(PFFPFPP) = 0,7^3 * 0,3^4 = 0,0027
Disse resultater er rigtige ifølge facitlisten. Men hvordan skal jeg regne c). Umiddelbart ville jeg regne den som a), da det jo er 2 plet og 5 ikke-plet. Men ifølge facitlisten skal den give 0,3177. Er der nogen som kan hjælpe?
En person skyder mod en skive, hvor der ved hvert skud er mulighed for at ramme plet (P) og ikke ramme plet (F): skuddene er undbyrdes uafhængige. Sandsynligheden for plet er 30 %.
Beregn sandsynligheden for, at resultatet ved de 7 første skud er:
a) FFPFPFF
B) PFFPFPP
c) Beregn derefter sandsynligheden for, at serien resulterer i 2 gange plet og 5 gange ikke-plet.
Jeg har reget a) og b) således:
a)
Sandsynligheden for plet er 30% = 30/100 = 3/10. Sandsynligheden for ikke-plet er dermed 1-3/10 = 7/10.
Derfor:
P(FFPFPFF)= 0,7^5 * 0,3^2 = 0,0151
b)
Har jeg regnet på samme måde som a):
P(PFFPFPP) = 0,7^3 * 0,3^4 = 0,0027
Disse resultater er rigtige ifølge facitlisten. Men hvordan skal jeg regne c). Umiddelbart ville jeg regne den som a), da det jo er 2 plet og 5 ikke-plet. Men ifølge facitlisten skal den give 0,3177. Er der nogen som kan hjælpe?
Svar #1
19. august 2007 af sdj (Slettet)
Menes der med c) at skytten skal kaste 3. serie, således at opgaven skal løses på følgende måde?
21 * 0,3^2 * 0,7^5 = 0,317
21 * 0,3^2 * 0,7^5 = 0,317
Svar #2
19. august 2007 af Riemann
Sandsynligheden for først at få to P'er og derefter resten F'ere er:
0.3^2 * 0.7^5
Du kan lave følgende kombinationer med 2 plettere og 5 forbi:
PPFFFFF
PFPFFFF
PFFPFFF
PFFFPFF
PFFFFPF
PFFFFFP
FPPFFFF
FPFPFFF
FPFFPFF
FPFFFPF
FPFFFFP
FFPPFFF
FFPFPFF
FFPFFPF
FFPFFFP
FFFPPFF
FFFPFPF
FFFPFFP
FFFFPPF
FFFFPFP
FFFFFPP
Dvs., 21 kombinationer
Så sandsynligheden bliver 21*0.3^2 * 0.7^5
0.3^2 * 0.7^5
Du kan lave følgende kombinationer med 2 plettere og 5 forbi:
PPFFFFF
PFPFFFF
PFFPFFF
PFFFPFF
PFFFFPF
PFFFFFP
FPPFFFF
FPFPFFF
FPFFPFF
FPFFFPF
FPFFFFP
FFPPFFF
FFPFPFF
FFPFFPF
FFPFFFP
FFFPPFF
FFFPFPF
FFFPFFP
FFFFPPF
FFFFPFP
FFFFFPP
Dvs., 21 kombinationer
Så sandsynligheden bliver 21*0.3^2 * 0.7^5
Skriv et svar til: Opgave, sandsynlighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
