Matematik

Hjælp til Matematik

15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)
Jeg kan simpelhen ikke forstå denne her opgave...


Opgaven lyder ;
Opløs tæller og nævner i faktorer og forkort brøken:

z= 4x2-9/4x2+9-12x

w = 9x2-16y2/3x-4y

u= 3x2-12x+12/5x2-10x


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2007 af ibibib (Slettet)

Tælleren i z kan opløses i faktorer
4x²-9 = (2x-3)(2x+3)
Nævneren i z kan opløses i faktorer
4x²+9-12x = (2x-3)²
Nu kan du forkorte i z.

Svar #2
15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)

Jeg forstår ikke helt ...

Svar #3
15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)

jeg har forstået den første opgave..

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2007 af ibibib (Slettet)

Fint, resten er stort set magen til.

Svar #5
15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)

opgave nr 2 kan jeg godt men jeg kan ikke finde den forkortede nævner

jeg har fået det her resultat:

9x2-16y2 = (3x-4y)(3x+4y)

/3x-4y= ?? Kan jeg ikke finde

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2007 af ibibib (Slettet)

Der er ikke nogen:)
Men du kan forkorte med 3x-4y da den er en faktor i både tæller of nævner.

Svar #7
15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)

så 3 kan ikke forkortes

Svar #8
15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)

ja men nr 3 er også svært fordi det er også en opgave med 3 tal hvordan skal jeg løse den ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. september 2007 af ibibib (Slettet)

?
Både 2 og 3 kan forkortes.

I 2 er det ikke nødvendigt (muligt) at faktorisere, men du kan stadig forkorte da nævneren er en af faktorerne i tælleren.

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. september 2007 af ibibib (Slettet)

3
Tæller 3(x-2)²
Nævner 5x(x-2)

Svar #11
15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)

Hvordan skal jeg forkorte den... Jeg prøver og prøver men jeg kommer ingen vegne

Brugbart svar (0)

Svar #12
15. september 2007 af ibibib (Slettet)

En faktor der står både i tæller og nævner kan du forkorte.
Det er muligt at du prøver og prøver, men du har ikke skrevet dine forsøg her.

Svar #13
15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)

Opgave 3 har jeg fået til



u=

3x2-12x+12 = (x-2)2 (4x+4)(4x-4)

5x2-10x = (x-2)(2x-5)

Er det rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #14
15. september 2007 af ibibib (Slettet)

Nej. Faktoriseringen af tæller og nævner står i #10.

I tælleren skal du først sætte 3 uden for en parentes og derefter benytte en kvadratsætning
3x²-12x+12 = 3(x²-4x+4) = 3(x-2)²
I nævneren sætter du bare 5x uden for en parentes
5x²-10x = 5x(x-2)




Svar #15
15. september 2007 af afsharkizi (Slettet)

Mange Tak skal du have

Skriv et svar til: Hjælp til Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.