Fysik

vandret kast

16. september 2007 af mikeh (Slettet)
Hej, vi har lavet et forsøg hvor man skubber en kugle ud over en bordkant,.. vi kender ikk massen på kuglen eller a eller v..
vi kender højden af bordet og hvor langt kuglen ryger.

kuglen ryger fra bordkanten 72,5 cm (x-retning)
og fra en højde af 86,6 cm (y-retning)

jeg skal nu beregne faldtiden t,
kuglens fart idet den forlader bordet og kuglens fart i nedslagsøjblikket..

er der nogle der kan hjælpe mig ?S:

Svar #1
16. september 2007 af mikeh (Slettet)

er der ikke nogle der kan hjælpe, eller bare hjælpe mig igang? plz?

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2007 af Lurch (Slettet)

et par tips:
Husk at en vandret kast kan deles op i en lodret bevlægelse som er konstant accelereret fald i tyngdefeltet og en vandret bevægelse som er med konstant hastig (den hastighed der er vandret ud over bordkanten)

vandret bev.
x = v*t

lodret bev.
y=-(1/2)*g*t^2 + h (h=bordhøjde)

husk også energibevarelse
E(pot) = E(kin)

Svar #3
16. september 2007 af mikeh (Slettet)

jamen i din lodrette bevægelse..

der er y = bordhøjden? er den ikke

for hvis den er kan jeg vel bruge den formel?

Svar #4
16. september 2007 af mikeh (Slettet)

jeg får tiden til 0,420 sekunder :D

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2007 af Lurch (Slettet)

y er højden over jorden, dvs til tiden 0 er den lig bordhøjden.
når y=0 er bolden nået til jorden.
Jeg har ikke regnet dine tal igennem, det må du sgu selv ligge og rode med :P

Svar #6
16. september 2007 af mikeh (Slettet)

hihi :P okay, men det er et rigtigt svar :P det ligner det.. altså 1'eren er ikk så svær igen..

Men er det sådan du kan hjælpe mig med 2 og 3 ? dem kan jeg sidde med hele natten hvis det sku være :P ikk så sjovt! hhii

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2007 af Lurch (Slettet)

2 og 3 har jeg også givet hints til. den vandrette bev. er givet ved
x=v*t. du kender x(hvor langt den falder fra bordet) og t
hastigheden hvormed den rammer gulvet kan du finde vha. energibevarelse.
Alt potentiel energi omdannes til kinetisk

Svar #8
16. september 2007 af mikeh (Slettet)

okay vil er det så rigtigt hvis jeg siger kuglens fart idet den forlader bordet:

v = x/t
v = 0,725 m / 0,420s = 1,73 m/s

Skriv et svar til: vandret kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.