Fysik
Afgivelse af energi til omgivelserne
19. september 2007 af
Plougmann (Slettet)
Energien i solstråling kan udnyttes til opvarmning af vand. Et parabolspejl rettes mod solen, og de reflekterede solstråler samles i brændpunktet. En beholder med vand placeret i brændpunktet bliver derfor opvarmet. Parabolspejlet dækker et areal på 1,5m2 vinkelret på solstrålingens retning og modtager energi med effekten 750 W pr. m2. af den energi i strålingen, som rammer parabolspejlet, overføres 80 % til beholderen.
Beholder og vand opvarmes fra 20 ºC til 100 ºC i løbet af 6 min. Den samlede varmekapacitet er 3,7 kJ/K
Jeg skal nu beregne, hvor meget energi beholderen afgiver til omgivelserne under opvarmningen.
Jeg er lidt i tvilv om, hvilken formel jeg skal bruge i denne sammenhæng?!
Beholder og vand opvarmes fra 20 ºC til 100 ºC i løbet af 6 min. Den samlede varmekapacitet er 3,7 kJ/K
Jeg skal nu beregne, hvor meget energi beholderen afgiver til omgivelserne under opvarmningen.
Jeg er lidt i tvilv om, hvilken formel jeg skal bruge i denne sammenhæng?!
Svar #1
19. september 2007 af peter lind
Tilført energi minus afgivet energi = varmekapacitet gange temperaturstigningen.
Svar #2
19. september 2007 af Plougmann (Slettet)
Den er jeg vist ikke helt med på!? skal jeg ikke bruge de 6 min. til noget? I første omgang skal jeg jo udregne den tilførte energi, og den er jo netop udtrykt ved varmekapaciteten gange temperaturstigningen - så hvordan kan den tilførte energi minus afgivet energi = varmekapacitet gange temperaturstigningen?
Svar #3
19. september 2007 af mathon
E_tilført = E_beholdermodtaget/0,8 + E_omgivelser
E_tilført = 1,5*m2*750 W/m^2*6*60*s = 1,5*m2*750*J/(s*m^2)*6*60*s = 405000 J = 405 kJ
E_beholdermodtaget = [3700*J/K *(100-20)K]/0,8 = 370000 J = 370 kJ
E_omgivelser = E_tilført - E_beholdermodtaget/0,8 = (405 - 370)kJ = 35 kJ
E_tilført = 1,5*m2*750 W/m^2*6*60*s = 1,5*m2*750*J/(s*m^2)*6*60*s = 405000 J = 405 kJ
E_beholdermodtaget = [3700*J/K *(100-20)K]/0,8 = 370000 J = 370 kJ
E_omgivelser = E_tilført - E_beholdermodtaget/0,8 = (405 - 370)kJ = 35 kJ
Skriv et svar til: Afgivelse af energi til omgivelserne
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
