Matematik

2. gradspolynomier og parabler

23. september 2007 af ZOZ (Slettet)

Hej, jeg har fået følgende opgave:

y1=2x^2+x-1

a)Er parablen glad eller sur? (her har jeg svaret glad, da a er positiv!)
b)Hvor skærer parablen y-aksen? (er det b?)
c)Bestem nulpunkter og toppunkter. (Hvad er nulpunkter?)


Håber der er nogen som gider hjælpe mig...

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2007 af josemaria (Slettet)

b) Nej, det er c.
c) nulpunkter er skæringen med x aksen. Løs denne ligning for at finde nulpunkter: 2x^2+x-1=0

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2007 af josemaria (Slettet)

Toppunktet findes ved: (x;y) = (-b/2a; -D/4a)
Eller du kunne differentere funktionen.

Svar #3
23. september 2007 af ZOZ (Slettet)

mange tak...

Jeg har løst ligningen, og jeg får 2 resultater, 1.5 og -2 vil det så sige at de begge er nulpunkter?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2007 af josemaria (Slettet)

Ehm.. x = 1.5 er rigtig nok.

Måske har du lavet en lille regnefejl på den næste.
Den skulle gerne give x = -1

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

Ingen af jer har helt rigtigt. :-)

2x² + x - 1 = 0

Som kan faktoriseres til

(x + 1)(2x - 1) = 0

Af nulreglen fås

x = -1 v x = 0.5

Svar #6
23. september 2007 af ZOZ (Slettet)

hmmm... nu har jeg lige regnet ligningen ud igen...
Men nu får jeg 0,5 og -1!!! kan det passe?

Svar #7
23. september 2007 af ZOZ (Slettet)

yes, så har jeg regnet den ud(:

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2007 af josemaria (Slettet)

#5.. Du har ret. Vi var bare lidt for hurtige ;)

Svar #9
23. september 2007 af ZOZ (Slettet)

Men vil bare lige høre om jeg har forstået det korrekt..

Altså parablen skærer y-aksen i c, dvs -1.

0.5 og -1 er nulpunkter.

-0,25 og 1,125 er toppunkter.


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2007 af josemaria (Slettet)

(-.25, -1.125) Er topPUNKTET!

Svar #11
23. september 2007 af ZOZ (Slettet)

okay mange tak.. Og er det andet som jeg har skrevet korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

nulpunkterne er (0.5 , 0) og (-1 , 0)

Svar #13
23. september 2007 af ZOZ (Slettet)

tak..

Men hvad er toppunktet.. Altså hvad fortæller den os? Er det skæring på en af akserne?

Brugbart svar (0)

Svar #14
23. september 2007 af josemaria (Slettet)

Nej, den fortæller os hvor maksimum, eller minimum på funktionen ligger.

Skriv et svar til: 2. gradspolynomier og parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.