Matematik

Hjælp til ligninger

04. oktober 2007 af allouise88 (Slettet)
Hej,

Jeg har 2 ligninger:

1) 10^(3x)=10^(2x-5)

og

2) 3,7*1,2^x=5,1^3x

Kender godt svaret, men jeg skal løse dem med mellemregninger. Skal jeg bruge noget log? Håber nogen vil hjælpe :).

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2007 af peter lind

Divider første ligning med 10^(2x) Derved samler du alt med x på venstre side. Så får ikke brug for log.
Du kan også tage logaritmen på begge sider.

Ligning 2. Find logaritmen af de 2 sider.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2007 af mathon

1) 10^(3x)=10^(2x-5)

log(10^(3x)) = log(10^(2x-5))

3x = 2x-5......


2) 3,7*1,2^x = 5,1^3x

3,7 = 5,1^(3x)/1,2^x

3,7 = (5,1^3)^x/1,2^x

3,7 = (5,1^3/1,2)^x

3,7 = 110,543^x

log(3,7) = x*log(110,543)

x = log(3,7)/log(110,543) = ln(3,7)/ln(110,543) = 0,278049

Skriv et svar til: Hjælp til ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.