Kemi
pH udregning
07. oktober 2007 af
julemanden (Slettet)
En familie har en fortyndet saltsyre(2,0 M).De vil afkalke deres kaffemaskine. I kaffemaskinen er der 5,0 g CaCO3
Der laves en syreblanding ved at der tages 1 kop fortyndet saltsyre, der hældes op i kaffemaskinen med 8 kopper vand. En kop rummer 150 mL.
Hvordan regnes pH'en så for henholdvis syreblandingen før og efter afkalkningen af CaCO3?
På forhånd tak
Der laves en syreblanding ved at der tages 1 kop fortyndet saltsyre, der hældes op i kaffemaskinen med 8 kopper vand. En kop rummer 150 mL.
Hvordan regnes pH'en så for henholdvis syreblandingen før og efter afkalkningen af CaCO3?
På forhånd tak
Svar #1
07. oktober 2007 af mathon
1 kop = 150 mL
9 kopper = 9*150 mL = 1350 mL = 1,35 L
n(HCl)_før = 0,150*L*2,0*mol/L = 0,30 mol = n(H^(+)(aq))
[H^(+)(aq)]_før = 0,30*mol/(1,350*L) = 0,222222 mol/L
M(CaCO3) = 100,09 g/mol
n(CaCO3)= 5,0*g/(100,09*g/mol) = 0,049955 mol
CaCO3(s) + 2HCl(aq) --> CO2 + Ca(Cl)2 + H2O, hvoraf kan læses,
at
1 mol CaCO3(s)ækvivalerer 2 mol HCl(aq), dvs. i mængdeforholdet 1:2
HCl er en stærk syre, hvorfor pH = -log([H^(+)(aq)])
pH_før = -log(0,222222) = 0,653213 = ca. 0,7
0,049955 mol CaCO3(s) ækvivalerer 2*0,049955 mol = 0,09991 mol HCl(aq)
n(HCl)_rest = 0,30 mol - 0,09991 mol = 0,20009 mol
[H^(+)(aq)]_efter = 0,20009*mol/(1,350*L) = 0,148215 mol/L
pH_efter = -log(0,148215) = 0,829109 = ca. 0,8
9 kopper = 9*150 mL = 1350 mL = 1,35 L
n(HCl)_før = 0,150*L*2,0*mol/L = 0,30 mol = n(H^(+)(aq))
[H^(+)(aq)]_før = 0,30*mol/(1,350*L) = 0,222222 mol/L
M(CaCO3) = 100,09 g/mol
n(CaCO3)= 5,0*g/(100,09*g/mol) = 0,049955 mol
CaCO3(s) + 2HCl(aq) --> CO2 + Ca(Cl)2 + H2O, hvoraf kan læses,
at
1 mol CaCO3(s)ækvivalerer 2 mol HCl(aq), dvs. i mængdeforholdet 1:2
HCl er en stærk syre, hvorfor pH = -log([H^(+)(aq)])
pH_før = -log(0,222222) = 0,653213 = ca. 0,7
0,049955 mol CaCO3(s) ækvivalerer 2*0,049955 mol = 0,09991 mol HCl(aq)
n(HCl)_rest = 0,30 mol - 0,09991 mol = 0,20009 mol
[H^(+)(aq)]_efter = 0,20009*mol/(1,350*L) = 0,148215 mol/L
pH_efter = -log(0,148215) = 0,829109 = ca. 0,8
Skriv et svar til: pH udregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
