Matematik

Proportionalitet, vigtigt.

08. oktober 2007 af Frederikke90 (Slettet)
Hej.
Jeg sidder her og skal lave oplæg omkring proportionalitet.

Er dette korrekt?
En proportionalitet er en ret linje, der går igennem (0,0).
Forstår bare ikke hvor den så skærer aksen?

Svar #1
08. oktober 2007 af Frederikke90 (Slettet)

Jeg har desuden fået denne opgave:
En printer kan printe 12 sider pr. minut.
Hvormange sider kan printeren printe i løbet af 150 sekunder?

kan jeg så "bare" sige: y = x * k (y = 2,5 min * 12 sider) ??

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Ved proportionalitet kan man både have ligefrem proportionalitet og omvendt proportionalitet. To størrelser (for eksempel x og y) er ligefrem proportionale, hvis deres kvotient er konstant y_1/x_1=y_2/x_2=konstant. De er omvendt proportionele, hvis deres produkt er konstant: y_1*x_1=y_2*x_2=konstant.
Du må ikke blande begreberne sammen, så bliver det hele så forvirrende.

Svar #3
08. oktober 2007 af Frederikke90 (Slettet)

Ja, så langt er jeg med..
Kan også godt forklare de forskellige ting osv.
Det egentlige problem er at jeg skal bruge det i praksis? Som f.eks printer casen ;)

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2007 af mathon

#0

x-aksen skæres i 0

y-aksen skæres i 0

12*sider/min*(150/60)*min) = 30 sider

Svar #5
08. oktober 2007 af Frederikke90 (Slettet)

Kan du sætte det sidste ind i en af disse formler:

k = y/x

y = k * X

x = y/k

??

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2007 af mathon

y = k * x

y = 12*x,

hvor
y er antal sider
x er antal minutter

Svar #7
08. oktober 2007 af Frederikke90 (Slettet)

tusind tak.
tror jeg fangede den der.
kan man så sige at k er den uafhængige variabel?

Svar #8
08. oktober 2007 af Frederikke90 (Slettet)

og er det så rigtigt at printeren er 16,6 minutter om at printe 200 sider ud?

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. oktober 2007 af mathon

#7

en konstant k kan ikke være en variabel

x er den uafhængigt variable

#8 - JA!

Svar #10
08. oktober 2007 af Frederikke90 (Slettet)

hold kæft, du er da fantastisk!
tak :D

Skriv et svar til: Proportionalitet, vigtigt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.