Fysik

Keplers 3. lov

09. oktober 2007 af frederik07 (Slettet)
Hey !
Er der en venlig sjæl, som kan forklare Keplers 3. lov for mig?? jeg har nu sættet med følgende opgave i noget der ligner en time og kan ikke hitte den ud :(

Bestem et matematisk udtryk for sammenhængen mellem planeternes omløbstid T og deres middelafstand R fra Solen (T som funktion af R). Denne sammenhæng kaldes Keplers lov.

på forhånd TAK!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Keplers 3. lov siger: Kvadratet på perioden T^2 er proportional med kubus på banens halve storakse ((4*pi^2)/(G*M) * r^3 = T^2, hvor M er massen af det roterende legeme.

Svar #2
09. oktober 2007 af frederik07 (Slettet)

hehe tror du ikke du kan dumme det lidt ned :D

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2007 af Riemann

#2
Når du skriver "Bestem et matematisk udtryk for sammenhængen mellem planeternes omløbstid T og deres middelafstand R fra Solen (T som funktion af R). Denne sammenhæng kaldes Keplers lov" hvad har du så at tage udgangspunkt i?

Den simpleste måde at vise Keplers lov på er at måle T og a for planeterne og så plotte T^2 mod r^3, som det også beskrives i #1. Du kan evt. plotte (r,T) i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem og på den måde vise sammenhængen.

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2007 af Kazzopi (Slettet)

Mon det her kan gøre dig klogere?

http://www.rummet.dk/22c000c

Svar #5
09. oktober 2007 af frederik07 (Slettet)

Har fået udleveret dette af min lærer:

Middelafstand R i AU 0,387 0,723 1,000 1,523 5,201 9,539
Planet Merkur Venus Jorden Mars Jupiter Saturn
Omløbstid T i år 0,241 0,615 1,000 1,881 11,862 29,458


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal tage udgangspunkt i Newtons 2. lov F=m*a på den omkredsende planet. Massetiltrækningen give nu (G*M*m)/(r^2)=m*w^2*r, udtrykket w^2*r (udtales omega) er centripitalaccelerationen. Hvis vi så nu erstatter w med (2*pi)/T, hvor T er perioden af bevægelsen, så kommer vi frem til den formel, jeg skrev i #1.

Svar #7
10. oktober 2007 af frederik07 (Slettet)

Mange tak for hjælpen drenge! er nu helt up to date :D

Skriv et svar til: Keplers 3. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.