Matematik

liniær sammenhæng

22. maj 2004 af funkyfrog (Slettet)
Hvad mener man med:liniær sammenhæng?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

En funktion, hvor du lægger en konstant størrelse til y-værdien, hver gang x-værdien forøges med en konstant størrelse, f.eks. y=ax+b.

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2004 af starF (Slettet)

At der er en lineær sammenhæng mellem to størrelser x og y betyder, at der findes et tal k således, at y=k*x.
Det betyder også, hvis man i et koordinatsystem plotter værdierne i henholdsvis første- og andenakse, så vil punkter danne en ret linje.

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Det er vel stadig en lineær sammenhæng, selv om y=k*x+b, hvor b også er en konstant.

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2004 af Mads^^ (Slettet)

ja - en linæer sammenhæng betyder reelt bare at man kan tegne en relativt fornuftigt "bedste rette linie" mellem givne punkter.

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2004 af riquelme (Slettet)

y=ax+b er ikke en lineær sammenhæng

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2004 af sigmund (Slettet)

afbildningen f(x)=a*x+b er ikke lineær, fordi den opfylder ikke begge linearitetsbetingelserne: 1) f(x+y)=f(x)+f(y) og 2) f(k*x)=k*f(x).
Derimod er afbildningen f(x)=a*x lineær, da den opfylder begge de nævnte linearitetsforbindelser.
Dog skal det siges, at når man i en opgave i gymnasiet spørger om den lineære sammenhæng mellem en række målepunkter, så mener man en sammenhæng, der kan afbildes ved afbildningen f(x)=a*x+b.

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. maj 2004 af Jean

# 6. korrekt. Underligt med den begrebsforvirring i gym, man burde kalde en skovl for en skovl (affin)

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2004 af riquelme (Slettet)

#7>> det forvirrer nok bare eftersom ordet "lineær" antyder, at der er tale om "noget med en linje" og at y = ax+b derfor bør kaldes en "lineær" sammenhæng..

men ellers er jeg enig i, at man bør begrænse den slags pseudo-definitioner og tvetydigheder

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. maj 2004 af 404error (Slettet)

#8: Ja, det er nok forklaringen. Og selvom det selvfølgelig er tilrådeligt at være konsistent med sit sprogbrug, er en distinktion mellem affin og lineær ret ligegyldig i gymnasiet.

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. maj 2004 af iB (Slettet)

#6
Lærer i det på DTU nu om dage? Jeg startede også på byg på DTU for snart 4 år siden, og kan da ikke huske noget om den definition. (jeg er så også en dør til matematik, så det er meget mulig, at det er gået mig forbi!) Jeg vil da også vove at påstå, at jeg flere gange har hørt proffesoer kalde y=ax+b for en liniær sammenhæng. -Nu kan jeg heldigvis side oppe på bagerste række, og være bedrevidende, hehe.

Af ren nysgerrighed: Findes der nogen gode eksempler på hvornår det er vigtigt at skælne?

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Hvis man skal finde en passende tendensfunktion for en måleserie, er det ikke uvæsentligt, om der menes f(x)=ax, f(x)=ax+b eller f(x)=b*a^x.

Skriv et svar til: liniær sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.