Matematik

fælles punkt

21. oktober 2007 af thelife (Slettet)
hej


der står i min opg at


en parabel har ligningen y=0,5^2 - 0,5x - 3 og en ret linje har ligningen x=1,5x+b

bestem den værdi af b hvor parablen og linjen har netop et fælles punkt

er det sådan ?

y=0,5x^2 - 1x - 3

så finder jeg d

derefter rødderne

håber for svar

tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2007 af Esbenps

Sæt dem lig hinanden og lav det til en alm. andengradsligning.

Opskriv diskriminanten og sæt den lig 0, da du kun vil have ét skæringspunkt. Isoler b...

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2007 af Benjamin. (Slettet)

Jeg tror du har ment:
y = 0,5x^2 - 0,5x - 3 (i stedet for 0,5^2 - 0,5x - 3)
y = 1,5x + b (i stedet for x = 1,5x + b)
Når du har fælles punkter, betyder det, at koordinatsættene (x,y) er de samme, dvs. y'erne i den ene ligning er lig med y'erne i den anden ligning, og x'erne i den ene ligning er lig med x'erne i den anden ligning.
Derfor kan du sætte de to ligninger lig med hinanden (da de begge er lig med y), og du får:
0,5x^2 - 0,5x - 3 = 1,5x + b
<=> 0,5x^2 - 0,5x - 3 - (1,5x+b) = 0
<=> 0,5x^2 - 0,5x - 1,5x - 3 - b = 0
<=> 0,5x^2 - 2x - (3+b) = 0
Når der kun skal være ét fælles punkt, må denne andengradsligning kun have én løsning, og derfor må diskriminanten være lig med 0.
Du skal altså sætte diskriminanten lig med 0 og isolere b i denne ligning.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2007 af Benjamin. (Slettet)

#1 Ups. Jeg havde ikke set dit svar, inden jeg indsatte svar.

Svar #4
21. oktober 2007 af thelife (Slettet)

men hvad er b er det så 3

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2007 af Benjamin. (Slettet)

#4
Diskriminantens fortegn angiver antallet af løsninger til andengradsligningen:
Hvis d<0 er der ingen løsninger inden for de reele tal.
Hvis d=0 er der én løsning.
Hvis d>0 er der to løsninger.

Du ønsker én løsning:
Diskriminanten sættes lig med 0:
(-2)² - 4·0,5·(-(3+b)) = 0
<=> 4 + 2·(3+b) = 0
<=> 10 + 2b = 0
<=> b = 5

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2007 af Benjamin. (Slettet)

#4 Rettelse: b = -5

Skriv et svar til: fælles punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.