Matematik
hjælp til matematik(haster)
22. oktober 2007 af
camilie2 (Slettet)
hjælp til matematik.. da jeg skal aflever det i morgen.. har prøvet meget for at løse denne opgave.. men går altid i stå.. er der nogen der kan prøve at hjælpe mig lidt.
opgaven lyder sådan her..
en størrelse vokser fra 781 til 5526 med en årlig procentstigning på 15%
1) hvor mange år er der gået?
781*1,15= 898,15
781/5526=0,1413*100=14,13
er det sådan her eller?
håber nogen kan hjælpe mig med det
opgaven lyder sådan her..
en størrelse vokser fra 781 til 5526 med en årlig procentstigning på 15%
1) hvor mange år er der gået?
781*1,15= 898,15
781/5526=0,1413*100=14,13
er det sådan her eller?
håber nogen kan hjælpe mig med det
Svar #1
22. oktober 2007 af ibibib (Slettet)
Benyt logaritmen:
5526 = 781·1,15^x
...
x = log(5526/781) / log(1,15)
5526 = 781·1,15^x
...
x = log(5526/781) / log(1,15)
Svar #2
22. oktober 2007 af camilie2 (Slettet)
hvordan mener du..
5526= 781*1,15= 898,15
og hvad er X?
5526/781= 7,0755
eks. 898,15^7,0755? eller hvordan. jeg håber du forklar mig det ordentlig. så jeg kan forstå det..på forhånd tak
5526= 781*1,15= 898,15
og hvad er X?
5526/781= 7,0755
eks. 898,15^7,0755? eller hvordan. jeg håber du forklar mig det ordentlig. så jeg kan forstå det..på forhånd tak
Svar #3
22. oktober 2007 af ibibib (Slettet)
Du kan kun løse opgaven ved beregning, hvis du lært om logaritmer. Du får brug for regnereglen:
log(a^x)=x·log(a).
5526 = 781·1,15^x
5526/781 = 1,15^x
log(5526/781) = log(1,15^x)
------------------------------Her benytter du regnereglen på højreside af lighedstegnet
log(5526/781) = x·log(1,15)
x = log(5526/781) / log(1,15)
log(a^x)=x·log(a).
5526 = 781·1,15^x
5526/781 = 1,15^x
log(5526/781) = log(1,15^x)
------------------------------Her benytter du regnereglen på højreside af lighedstegnet
log(5526/781) = x·log(1,15)
x = log(5526/781) / log(1,15)
Skriv et svar til: hjælp til matematik(haster)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
