Fysik

Eftervisning af loven om svingningstid..

22. oktober 2007 af mm :) (Slettet)
"I dette forsøg skal i eftervise loven om pendulers sviningsnisgstid og bruge de indsamlede data til at bestemme jordens tyngdeacceleration."

Jeg har aldrig lavet en fysik rapport før, og det gør det ikke nemmere ved at jeg ikke har nogen ide om hvordan jeg skal eftervise loven om svingningstid...

Jeg har mine måledata her...

l (i m) t0 (i s) t0^2 (i s^2)
0,55 1,547 2,393
0,5 1,485 2,2052
0,45 1,362 1,855
0,4 1,327 1,76
0,35 1,22 1,488
0,3 1,145 1,311
0,25 1,085 1,177
0,2 0,912 0,831
0,15 0,822 0,675
0,1 0,686 0,484

Og dette er grafen?

[Link]


Er der nogen som vil hjælpe mig med at komme i gang? suk :/

Formlen for svingningstid er omskrevet til t0^2= (4*pi/g)*l

l = snorgenslængde
g= tyndeaccelerationen som er 9,82


Lige nu har jeg kun skrevet dette (det har mere med matematik at gøre end fysik.. :/)


Dette ligning kan betegnes som y = a * x for 4, pi og g er konstante. Begge størrelser er positive tal, så de er ligefrem proportionale. Konstantleddet er nul, fordi når snorens længde er nul vil pendulet ikke foretage nogen svingninger; vi vil da få en linje gennem (0,0) med stigningstal a.

og...

Fejlkilder el. Usikkeheder:

Der er en måleusikkehed i vores forsøg med pendulet. Det var umuligt for os at få alle cifrene med I tiden, så Excel’s beregning af hældningstallet er ikke pålidelig. Den korrekte hældningstal er 4,02 (som jeg har fået ved formlen 4*pi^2/9,82) men når vi bruger vores måledata til at beregne a får vi et større tal.
Eksempel:
Y= a*x
A= y/x

A= 2,393/0,55
A = 4,35

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2007 af peter lind

Jeg synesw du er godt på vej.
Jeg kan ikke se din graf; men du har formodentlig afsat l ud af den ene akse og T^2 ud af den anden. Dette skulle så gerne være en ret linie gennem (0,0), hvilket viser at de 2 størrelser er proportionale. Ved at aflæse hældning eller bedre bruge grafregner, regneark eller lignende til at beregne den. Derefter kan du så sammenligne med teorien.
Det er ganske normalt at målinger ikke stemmer eksakt overens med teorien på grund af målenøjagtigheden. I det aktuelle tilfælde gælder formlen også kun for små udsving.

Svar #2
23. oktober 2007 af mm :) (Slettet)

Hvad mener du at jeg afsat l ud af den ene akse osv? Har jeg byttet om på akserne?...
Kan jeg godt bare gå på paint og trække en linie gennem (0,0) punktet hen til linien? Og jeg har fundet hældningen.. tror jeg, er det ikke 4,3419 som det står på grafen? Men som sagt er det ikke den rigtige hældning..

Svar #3
23. oktober 2007 af mm :) (Slettet)

Nååå..
Kan du se den nu? http://i20.tinypic.com/35jvvko.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2007 af peter lind

Jeg kan se din graf nu og den er helt i orden. Du har ret i at hældningen er 4,3419.
Af din beskrivelse havde jeg fået den opfattelse at beregningen i #0 var foretaget på et enkelt målepunkt. Det er derfor jeg skrev, som jeg gjorde.
Lad være med at være så usikker på dig selv. Du kan jo godt.

Skriv et svar til: Eftervisning af loven om svingningstid..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.