Tysk

Tid + akk.

24. oktober 2007 af ester (Slettet)
Yo yo

Når man bruger bestemt tid, fx "den dag", skal "dag" så stå i akkusativ? Ligesom det skal stå i Genitiv hvis det er ubestemt tid...

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Her er to eksempler:

1) Jeg kom på den dag, vi havde aftalt
2) Den dag var ikke min dag

Hvad er hvad? Hvis du analyserer sætbningen (grundled, udsagnsled, forholdsordsled o.s.v.)

Svar #2
24. oktober 2007 af ester (Slettet)

1) "Jeg kom på den dag, vi havde aftalt" - her er: jeg = subjekt, kom = verballed, på den dag = adverbialled, vi = subjekt, havde aftalt = verballed

2) "Den dag var ikke min dag" - her er: den dag = subjekt, var = verballed, ikke = adv. og min dag = subjektsprædikat

Og hvad så nu??

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

På den dag: An diesem Tag, her står det i dativ. (bestemt tid)
Eines Tages war er weg, en dag var han væk (ubestemt tid) Jeg kan ikke give dig en bedre forklaring. Jeg taler sproget, men jeg tæmker egentlig ikke så meget over grammatikken, så fik jeg ikke sagt ret meget, før damen var væk.

Svar #4
24. oktober 2007 af ester (Slettet)

Jamen.. det står kun i dativ fordi det styres af "an".. ikke fordi bestemt tid generelt står i dativ.

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Nej, det er jo rigtigt nok.

Skriv et svar til: Tid + akk.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.