Fysik
2 fysikopgaver -HASTER!!
24. oktober 2007 af
Christiane.k (Slettet)
Hej
Jeg har brug for hjælp til følgende to opgaver..
Det haster virkerlig, håber i kan hjælpe mig :)
1)
Massen af en partikel er 2,4*10^-9 g.
Når denne bevæger sig gennem luften med farten v, påvirkes den af en gnidningskraft med størrelsen F=(1,1*10^-8 N*s/m)*v. I vindstille vejr falder partiklerne mod jorden med konstant fart.
Bestem den fart, hvormed partiklerne falder?
(Hver partikel har et rumfang på 1,2*10^-13 m3, og densiteten af en er 2,0 g/cm3.
2) En person med massen 70 kg. indholder 17 mg. K-40. Hvor mange K-40 atomer indeholde personen? (Det må være det samme som antal kerner ikke?) Har jeg beregnet til 2,6*10^20 kerner.
Halveringstiden for K-40 er 1,28*10^9 år. Aktiviteten fra K-40 i personen krop har jeg beregnet til 4,39*10^3 1/s.
Så lyder opgaven:
K-40 omdannes til både Ca-40 og Ar-40. VEd omdannelserne udsendes 89% af tilfældene beta-minus-partikler og i 11% af tilfældene gamma-fotoner. Man kan regne med, at beta-minus-partiklerne hver afsætter 0,43 MeV i kroppen , og at gamma-fotonerne hver afsætter 0,73 MeV i lroppen.
Hvilken helkropsdosis modtager personen i løbet af et år pga. K-40-henfald i kroppen?
Håber en venlig sjæl kan hjælpe mig med hvordan jeg løser disse opgaver. Synes allerede jeg selv har prøvet ihærdigt. Men kan ikke få det til at passe...
Hilsen Christiane.
Jeg har brug for hjælp til følgende to opgaver..
Det haster virkerlig, håber i kan hjælpe mig :)
1)
Massen af en partikel er 2,4*10^-9 g.
Når denne bevæger sig gennem luften med farten v, påvirkes den af en gnidningskraft med størrelsen F=(1,1*10^-8 N*s/m)*v. I vindstille vejr falder partiklerne mod jorden med konstant fart.
Bestem den fart, hvormed partiklerne falder?
(Hver partikel har et rumfang på 1,2*10^-13 m3, og densiteten af en er 2,0 g/cm3.
2) En person med massen 70 kg. indholder 17 mg. K-40. Hvor mange K-40 atomer indeholde personen? (Det må være det samme som antal kerner ikke?) Har jeg beregnet til 2,6*10^20 kerner.
Halveringstiden for K-40 er 1,28*10^9 år. Aktiviteten fra K-40 i personen krop har jeg beregnet til 4,39*10^3 1/s.
Så lyder opgaven:
K-40 omdannes til både Ca-40 og Ar-40. VEd omdannelserne udsendes 89% af tilfældene beta-minus-partikler og i 11% af tilfældene gamma-fotoner. Man kan regne med, at beta-minus-partiklerne hver afsætter 0,43 MeV i kroppen , og at gamma-fotonerne hver afsætter 0,73 MeV i lroppen.
Hvilken helkropsdosis modtager personen i løbet af et år pga. K-40-henfald i kroppen?
Håber en venlig sjæl kan hjælpe mig med hvordan jeg løser disse opgaver. Synes allerede jeg selv har prøvet ihærdigt. Men kan ikke få det til at passe...
Hilsen Christiane.
Svar #1
24. oktober 2007 af peter lind
Opgave 1
Når hastigheden er konstant er den totale kraft 0. Tyngdekraften og gnidningsmodstanden må derfor ophæve hinanden.
Opgave 2.
Find den gennemsnitlige frigjorte energi Q ved henfaldet.
der gælder dN/dt = -kN, hvor k er en konstant, der kan findes af halveringstiden.
Den afsatte effekt er så P = Q*|dN/dt| = QkN
Når hastigheden er konstant er den totale kraft 0. Tyngdekraften og gnidningsmodstanden må derfor ophæve hinanden.
Opgave 2.
Find den gennemsnitlige frigjorte energi Q ved henfaldet.
der gælder dN/dt = -kN, hvor k er en konstant, der kan findes af halveringstiden.
Den afsatte effekt er så P = Q*|dN/dt| = QkN
Svar #2
24. oktober 2007 af peter lind
I den første opgave:
mg = 1,1*10^(-8) Ns/m* v massen m er givet i opgaven g er tyngdeaccelerationen og v er hastigheden.
Anden opgave:
Q= 0,89*0,43MeV + 0,11*0,73 MeV
k = ln(2)/halveringstiden
N = 2,6*10^2 ifølge dine beregninger
Den afsatte effekt kan så beregnes.
Dette skal så ganges med den tid, der skal beregnes for her 1 år.
Hold øje med enhederne
mg = 1,1*10^(-8) Ns/m* v massen m er givet i opgaven g er tyngdeaccelerationen og v er hastigheden.
Anden opgave:
Q= 0,89*0,43MeV + 0,11*0,73 MeV
k = ln(2)/halveringstiden
N = 2,6*10^2 ifølge dine beregninger
Den afsatte effekt kan så beregnes.
Dette skal så ganges med den tid, der skal beregnes for her 1 år.
Hold øje med enhederne
Skriv et svar til: 2 fysikopgaver -HASTER!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
