Kemi

Meget svær kemi opgave

28. oktober 2007 af Nevio (Slettet)
Hej alle..

Jeg har en opgave som jeg synes virker umulig.. Jeg har flere af sådanne opgaver, så ville bliver meget glad hvis i kunne skrive hvad jeg skal gøre under de forskellige punkter i denne opgave:

Phosphorsyre, H3PO4, er en trihydron syre, der kan indgå i følgende tre hydronolyseligevægte:

H3PO4 + H2O <--> H2PO4^- + H3O^+

H2PO4^- + H2O <--> HPO4^2- + H3O^+

HPO4^2- + H2O <--> PO4^3- + H3O^+

a) Beregn pH for en 0,15 M H3PO4-opløsning. Det kan antages, at phosphorsyre opfører sig som en monohydron syre

Man ønsker nu at fremstille en pufferopløsning, hvor pH er 7,0

b) Hvilke to af stofferne H3PO4,H2PO4^-, HPO4^2- og PO4^3- er mest velegnede til at indgå i pufferblandingen? Svaret skal begrundes.

c) Beregn stofmængdeforholdet mellem de to stoffer i pufferblandingen med pH=7,0.

Til 50 mL af den overnævnte pufferblanding, hvor [H2PO4^-]=0,100M, tilsættes 2,0 *10^-3mol NaOH.'

d) Beregn pH for blandingen efter tilsætningen af de 2 mmol NaOH

e) Beregn pH for en 0,20 M opløsning af Na3PO4. Det kan antages, at phosphat opfører sig som en monohydron base

På forhånd mange tak for hjælpen..

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2007 af mathon

a)
pKs(H3PO4) = 2,12 (hvilket indikerer middelstærk syre), hvoraf
Ks = 10^(-pKs) = 10^(-2,12) = 0,007586

pH = -log[(-Ks+sqr(Ks^2+4*Ks*Cs))/2]

pH = -log[(-0,007586+sqr(0,007586^2+4*0,007586*0,15))/2] = 1,52068 = ca. 1,5

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2007 af mathon

b)
af Bjerrumdiagrammet
http://www.peecee.dk/index.php?id=75297

fremgår tydeligt, at

H2PO4^(-), HPO4^(2-) er mest velegnede til at indgå i pufferblandingen, når pH skal være ca. 7

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2007 af mathon

pKs(H2PO4^(-)) = 7,21

pH = pKs + log(n(base)/n(syre))

7 = 7,21 + log(n_b/n_s)

7 - 7,21 = log(n_b/n_s)

-0,21 = log(n_b/n_s)

10^(-0,21) = 10^(log(n_b/n_s)) = n_b/n_s

n_b/n_s = 0,616595 = ca. 0,6 = ca. 3/5


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2007 af mathon

d)
[HPO4^(2-)] = (0,100 M)*0,6 = 0,06 M

H2PO4^(-) <--> HPO4^(2-) + H^(+)

ved tilsætning af de 2 mmol NaOH forskydes ligevægten mod højre, da OH^(-) forbruger H^(+) (Le Chateliers Princip).

2 mmol NaOH forbruger 2 mmol H^(+) under dannelse af yderligere 2 mmol HPO4^(2-) og under formindskelse af H2PO4^(-) med 2 mmol.

n(H2PO4^(-))_før = (50*mL)*(0,100*mmol/mL) = 5 mmol
n(HPO4^(2-))_før = (50*mL)*(0,06*mmol/mL) = 3 mmol

n(H2PO4^(-))_efter = (5-2) mmol = 3 mmol
n(HPO4^(2-))_efter = (3+2) mmol = 5 mmol

pH_efter = 7,21 + log(5/3) = 7,43185 = ca.7,4

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2007 af mathon

e)
pKb(PO4^(3-)) = 14 - pKs = 14 - 12.67 = 1.33, hvilket indikerer middelstærk base
Kb = 10^(-pKb) = 10^(-1.33) = 0,046774


pOH = -log[(-Kb+sqr(Kb^2+4*Kb*Cb))/2]

pOH = -log[(-0,046774+sqr(0,046774^2+4*0,046774*0,2))/2] = 1,1185

ved 25°C
gælder

pH = 14 - pOH = 14 - 1,1185 = 12,8815 = ca. 12,9

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2007 af Alkymisten (Slettet)

#5

Bare det at du gider....

Skriv et svar til: Meget svær kemi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.