Fysik
Hjælp tíl fysik/matematik opgaver.
31. oktober 2007 af
tamrotte (Slettet)
Har brug for lidt hjælp :)
Et skibsanker af jern bliver 200 N lettere, når det sænkes ned i vand.
* Beregn ankerets rumfang og massefylde.
Man siger at 90% af et isbjerg ligger under vand.
* Er dette udsagn korrekt?
Håber på lidt hjælp.
Et skibsanker af jern bliver 200 N lettere, når det sænkes ned i vand.
* Beregn ankerets rumfang og massefylde.
Man siger at 90% af et isbjerg ligger under vand.
* Er dette udsagn korrekt?
Håber på lidt hjælp.
Svar #1
01. november 2007 af mathon
200 N lettere = opdriften = tyngden af den fortrængte vandmængde = m_H2O*g =
m_H2O*9,82*m*s^(-2)
hvoraf
m_H2O*9,82*m*s^(-2) = 200 N og
m_H2O = (200*kg*m*s^(-2))/(9,82*m*s^(-2)) = 20,3666 kg
densiteten af det fortrængte saltvand er tilnærmelsesvis 1 kg/dm^3,
hvoraf
V_H2O = (20,3666*kg)/(1*kg/dm^3) = 20,3666 dm^3
skibsankeret har fortrængt vandet, hvorfor dets rumfang er 20,3666 dm^3 =
0,0203666 m^3
du skal kende ankerets masse for at kunne beregne dets massefylde
m_H2O*9,82*m*s^(-2)
hvoraf
m_H2O*9,82*m*s^(-2) = 200 N og
m_H2O = (200*kg*m*s^(-2))/(9,82*m*s^(-2)) = 20,3666 kg
densiteten af det fortrængte saltvand er tilnærmelsesvis 1 kg/dm^3,
hvoraf
V_H2O = (20,3666*kg)/(1*kg/dm^3) = 20,3666 dm^3
skibsankeret har fortrængt vandet, hvorfor dets rumfang er 20,3666 dm^3 =
0,0203666 m^3
du skal kende ankerets masse for at kunne beregne dets massefylde
Svar #2
01. november 2007 af mathon
d_is = 0,9 kg/dm^3
på et legeme, der flyder i en væske med densitet d_o,
gælder
tyngden af legemet = opdriften
V*d*g = V_u*d_o*g,
(når V_u er den del af legemets rumfang, som er under væskeoverfladen)
hvoraf
V*d = V_u*d_o
og
V_u/V = d/d_o, som for is i vand giver
V_u/V = (0,9 kg/dm^3)/(1 kg/dm^3)
V_u/V = 0,9/1 = 0,9 eller
V_u = 0,9*V
på et legeme, der flyder i en væske med densitet d_o,
gælder
tyngden af legemet = opdriften
V*d*g = V_u*d_o*g,
(når V_u er den del af legemets rumfang, som er under væskeoverfladen)
hvoraf
V*d = V_u*d_o
og
V_u/V = d/d_o, som for is i vand giver
V_u/V = (0,9 kg/dm^3)/(1 kg/dm^3)
V_u/V = 0,9/1 = 0,9 eller
V_u = 0,9*V
Skriv et svar til: Hjælp tíl fysik/matematik opgaver.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
