Fysik
Kortslutningsstrøm og maksimal ydre effekt i serie- og parallelforbindelser (1,5 volts batterier)
07. november 2007 af
BattleToast (Slettet)
Hej,
Sidder lige med en rapport hvor jeg har fået til opgave at finde sammenhænge mellem vores måleresultater af I_max, U_0 og P_ydre (maksimal ydre effekt)
Opstillingerne er to 1,5 volts batterier i
1) serieforbindelse
2) parallelforbindelse
Indtil videre har jeg fundet ud af, at den samlede hvilespænding for seriefobindelsen er summen af de enkelte elementers hvilespænding (3,0 V). Og ligeledes med den indre resistans.
For parallelforbindelse forbliver hvilespændingen den samme (1,5 V). Her bliver den indre resistans mindre, men jeg ved ikke hvor meget, da jeg ikke ved hvordan kortslutningsstrømmen opfører sig her.
Alt i alt har jeg altså brug for at vide, hvordan det hænger sammen med kortslutningsstrøm og den maksimale ydre effekt i serie- og parallelforbindelser.
Måleresultater som aflæst ud fra belastningskarakteristikken over elementerne:
Batteri 1:
Hvilespænding U0: 1,50 V
Kortslutningsstrøm Imax: 2,16 A
Indre resistans Ri: Ri = U0 / Imax = (1,50 V) / (2,16 A) = 0,69 O
Batteri 2:
Hvilespænding U0: 1,50 V
Kortslutningsstrøm Imax: 1,85 A
Indre resistans Ri: Ri = U0 / Imax = (1,50 V) / (1,85 A) = 0,81 O
Batterier i serie:
Hvilespænding U0: 3,0 V
Kortslutningsstrøm Imax: 2,35 A
Indre resistans Ri: Ri = U0 / Imax = (3,0 V) / (2,35 A) = 1,28 O
Batterier parallelt:
Hvilespænding U0: 1,53 V
Kortslutningsstrøm Imax: 3,50 A
Indre resistans Ri: Ri = U0 / Imax = (1,53 V) / (3,50 A) = 0,44 O
Mvh
Sidder lige med en rapport hvor jeg har fået til opgave at finde sammenhænge mellem vores måleresultater af I_max, U_0 og P_ydre (maksimal ydre effekt)
Opstillingerne er to 1,5 volts batterier i
1) serieforbindelse
2) parallelforbindelse
Indtil videre har jeg fundet ud af, at den samlede hvilespænding for seriefobindelsen er summen af de enkelte elementers hvilespænding (3,0 V). Og ligeledes med den indre resistans.
For parallelforbindelse forbliver hvilespændingen den samme (1,5 V). Her bliver den indre resistans mindre, men jeg ved ikke hvor meget, da jeg ikke ved hvordan kortslutningsstrømmen opfører sig her.
Alt i alt har jeg altså brug for at vide, hvordan det hænger sammen med kortslutningsstrøm og den maksimale ydre effekt i serie- og parallelforbindelser.
Måleresultater som aflæst ud fra belastningskarakteristikken over elementerne:
Batteri 1:
Hvilespænding U0: 1,50 V
Kortslutningsstrøm Imax: 2,16 A
Indre resistans Ri: Ri = U0 / Imax = (1,50 V) / (2,16 A) = 0,69 O
Batteri 2:
Hvilespænding U0: 1,50 V
Kortslutningsstrøm Imax: 1,85 A
Indre resistans Ri: Ri = U0 / Imax = (1,50 V) / (1,85 A) = 0,81 O
Batterier i serie:
Hvilespænding U0: 3,0 V
Kortslutningsstrøm Imax: 2,35 A
Indre resistans Ri: Ri = U0 / Imax = (3,0 V) / (2,35 A) = 1,28 O
Batterier parallelt:
Hvilespænding U0: 1,53 V
Kortslutningsstrøm Imax: 3,50 A
Indre resistans Ri: Ri = U0 / Imax = (1,53 V) / (3,50 A) = 0,44 O
Mvh
Svar #1
08. november 2007 af peter lind
I parallelforbindelse af 2 modstande af størrelsen R1 og R2 bliver den resulterende modstand givet ved 1/R = 1/R1 + 1/R2
Skriv et svar til: Kortslutningsstrøm og maksimal ydre effekt i serie- og parallelforbindelser (1,5 volts batterier)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
