Matematik
Opgave 7.014
f(x)= kvadratrod(10-2x
g(x)= -x
Graferne for de to funktioner, førsteaksen samt linjen med ligningen x= -3 afgrænser en punktmængde M, der har et areal.
a)
Betsem arealet af punktmængden M
b)
Bestem rumfanget af det omdrejningslegeme, der fremkommer, når punktmængden M drejes 360¤ om førsteaksen.
hjælp til denne opgaver....
jeg har tastet de to funktioner ind på min lommeregner (TI-89) og har fået de to grafer til de tilsvarende to funktioner op på skærmen, men hvad skal jeg derfeter gøre... det ved jeg ikke....
håber i kan hjælpe mig...
MVH simon - tak på forhånd
Svar #1
14. november 2007 af peter lind
b) integrer pi*(f-g)^2 mellem de samme grænser.
Svar #2
16. november 2011 af vanu22 (Slettet)
kan det passe at b) bliver 890,205? er ikke helt sikker på om jeg har brugt de rigtige grænser.. for f(x) har jeg brugt 5,-3 og for g(x) har jeg brugt 0,-3.
Svar #3
16. november 2011 af peter lind
Grænserne er korrekt. Jeg har til gengæld lige opdaget en fejl i mit eget b skal være π∫f(x)2-g(x)2 dx
Svar #4
16. november 2011 af vanu22 (Slettet)
jeg har set et andet sted hvor man satte π foran begge integraler, men du bruger kun et (integrale og π)? π∫f(x)^2-π∫g(x)^2 dx
jeg har også fundet et facit, som siger at resultatet bliver 55π, men det kan jeg ikke få
Svar #5
16. november 2011 af peter lind
I #3 står π uden for integralet og skal derfor ganges på hele udtrykket, der kommer bagefter.
Hvad har du gjort ?
Svar #6
16. november 2011 af vanu22 (Slettet)
jeg har skrevet det som to integraler hvor jeg sætter π foran dem begge og ganger ind, og sætter begge integraler i anden men så får jeg (15655*π)/36
Svar #7
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
a) Arealet af punktmængden M er
A(M) = -3∫0 (f(x) - g(x)) dx + 0∫5 f(x) dx = -3∫5 f(x) dx - -3∫0 g(x) dx
= [-(1/2)·(2/3)·(10-2x)3/2]5-3 -[-x2/2]0-3
= (1/3)·(16)3/2 -9/2 = (64/3) - (9/2) = (128 - 27)/6 = 101/6
b) Rumfanget af det af M ved drejning omkring x-aksen fremkomne omdrejningsleegeme er så
V(M) = π·-3∫5 (f(x))2 dx - π·-3∫0 (g(x))2 dx
= π·-3∫5 (10-2x) dx - π·-3∫0 x2 dx
= π·[10x - x2]5-3 - π·[x3/3]0-3
= π·(50 -25 +30 +9 -9) = 55π
Svar #8
16. november 2011 af vanu22 (Slettet)
= π·[10x - x2]5-3 - π·[x3/3]0-3
= π·(50 -25 +30 +9 -9) = 55π
jeg kan ikke se hvordan du får +30 og +9
når jeg indsætter -3 på x'es plads får jeg: -30 og -9
ved -9 : -(-3)^2 = - (9) = -9
Svar #9
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#8
Man erindre, at [F(x)]ba = F(b) - F(a), så
[10x - x2]5-3 = 10·5 - 52 - (10·(-3) - (-3)2) = 50 -25 +30 +9 = 55 +9
og
-[x3/3]0-3 = -(03/3 - (-3)3/3) = -9
Skriv et svar til: Opgave 7.014
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
