Fysik
Afstand fra Jorden/Solen til en given planet.
27. november 2007 af
Spera (Slettet)
Hejsa
Jeg har fået stillet en opgave til rådighed i fysik, den lyder som følger:
Prøv at foreslå en metode til at måle afstanden fra solen/jorden til de forskellige planeter.
Det eneste jeg lige selv kunne komme i tanke om, var noget geometri eller evt. trigonemetri?
Jeg har fået stillet en opgave til rådighed i fysik, den lyder som følger:
Prøv at foreslå en metode til at måle afstanden fra solen/jorden til de forskellige planeter.
Det eneste jeg lige selv kunne komme i tanke om, var noget geometri eller evt. trigonemetri?
Svar #1
28. november 2007 af Sindsygafnatur (Slettet)
Jeg skrev i en lignende AT opgave i 1.g:
"En ganske præcis metode til at måle afstande i Universet er ved at bruge trigonometri. Hvis man på en eller anden måde kan konstruere en eller flere trekanter, hvor den stjerne man ønsker at finde afstanden til er et hjørne, og Solen og / eller Jorden et af de andre hjørner, kan man muligvis finde frem til længderne af siderne i trekanten. Antager vi, som al moderne videnskab og tidsberegning baseres på, at Jorden drejer rundt om Solen på et år i en ellipseformet bane, som det kopernikanske/heliocentriske verdensbillede foreslår, må Jorden altså hvert halve år være på henholdsvis den ene eller den anden sige af Solen. Ved en parallakse forstås den vinkel der går fra Jorden til himmellegemet til Solen (som markeret med den hvide pil). Fordi det næsten er umuligt at iagttage denne parallakse for det kopernikanske/heliocentriske verdensbillede, da der i jo denne verdensteori menes at jorden roterer om Solen, og der bør derfor være en ændring i stjernens placering set fra Jorden, da Jorden jo har flyttet sig mellem iagttagelserne. Her havde det græske/geocentriske verdensbillede i sin tid en lille fordel da de skulle forklare dette, da der ifølge deres teori slet ikke er stjerneparallakser. Deres teori går jo netop ud på at det jo ikke er Jorden der flyttes, men alle andre himmellegemer. Kopernikus mente dog, at grunden til vi ikke kan iagttage denne parallakse, er fordi den er så ufattelig lille, da stjerner er meget længere væk fra os end Solen." -Kopernikus havde ret!
Foreslå parallaksemetoden, som anvender de simple sinus- og cosinusrelationer.
Man udregner så afstanden fra solen til den givne planet, ved at lave en retvinklet trekant med solen i pkt. C, jorden i pkt. B og planeten i pkt. A. C = 90 grader.
Kender du således 2 af de andre værdier (uanset hvilke) i trekanten, kan du finde afstanden!
Sinusrelation: b/sin(B) = a/sin(A) * c/sin(C)
"En ganske præcis metode til at måle afstande i Universet er ved at bruge trigonometri. Hvis man på en eller anden måde kan konstruere en eller flere trekanter, hvor den stjerne man ønsker at finde afstanden til er et hjørne, og Solen og / eller Jorden et af de andre hjørner, kan man muligvis finde frem til længderne af siderne i trekanten. Antager vi, som al moderne videnskab og tidsberegning baseres på, at Jorden drejer rundt om Solen på et år i en ellipseformet bane, som det kopernikanske/heliocentriske verdensbillede foreslår, må Jorden altså hvert halve år være på henholdsvis den ene eller den anden sige af Solen. Ved en parallakse forstås den vinkel der går fra Jorden til himmellegemet til Solen (som markeret med den hvide pil). Fordi det næsten er umuligt at iagttage denne parallakse for det kopernikanske/heliocentriske verdensbillede, da der i jo denne verdensteori menes at jorden roterer om Solen, og der bør derfor være en ændring i stjernens placering set fra Jorden, da Jorden jo har flyttet sig mellem iagttagelserne. Her havde det græske/geocentriske verdensbillede i sin tid en lille fordel da de skulle forklare dette, da der ifølge deres teori slet ikke er stjerneparallakser. Deres teori går jo netop ud på at det jo ikke er Jorden der flyttes, men alle andre himmellegemer. Kopernikus mente dog, at grunden til vi ikke kan iagttage denne parallakse, er fordi den er så ufattelig lille, da stjerner er meget længere væk fra os end Solen." -Kopernikus havde ret!
Foreslå parallaksemetoden, som anvender de simple sinus- og cosinusrelationer.
Man udregner så afstanden fra solen til den givne planet, ved at lave en retvinklet trekant med solen i pkt. C, jorden i pkt. B og planeten i pkt. A. C = 90 grader.
Kender du således 2 af de andre værdier (uanset hvilke) i trekanten, kan du finde afstanden!
Sinusrelation: b/sin(B) = a/sin(A) * c/sin(C)
Svar #2
28. november 2007 af Spera (Slettet)
Oki... Du har tilfældigvis ikke din opgave liggende digitalt, som jeg må se?
Jeg havde næsten regnet ud at det var trigonometrien der skulle bruges, men jeg takker for bekræftelsen af det :o)
Jeg havde næsten regnet ud at det var trigonometrien der skulle bruges, men jeg takker for bekræftelsen af det :o)
Skriv et svar til: Afstand fra Jorden/Solen til en given planet.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
