Matematik
En opgave.
29. november 2007 af
marlene2601 (Slettet)
Mangler hjælp til denne ligning med 3ubekendte..
Løs ligningerne og bestem grundmængden:
/ = brøkstreg
Ligning 1: 4(x+6)/ 5(5+y)= 1
Ligning 2: 4(3+z)/ 3(y-1) = 1
Ligning 3: 3(3z+5)/ 4(2x-3) = 1
Løs ligningerne og bestem grundmængden:
/ = brøkstreg
Ligning 1: 4(x+6)/ 5(5+y)= 1
Ligning 2: 4(3+z)/ 3(y-1) = 1
Ligning 3: 3(3z+5)/ 4(2x-3) = 1
Svar #1
29. november 2007 af bboblzs (Slettet)
Først bestemmes grundmængden ud fra, at du ikke må dividere med 0.
y forskellig fra -5 og 1
x forskellig fra 1,5
brug derefter blot substitutionsmetoden.
y forskellig fra -5 og 1
x forskellig fra 1,5
brug derefter blot substitutionsmetoden.
Svar #2
29. november 2007 af mathon
4(x+6)/(5(5+y))= 1 og y forskellig fra -5
4(x+6) = 5(5+y)
4x+24 = 25+5y
I:4x-5y=1
Ligning 2: 4(3+z)/(3(y-1)) = 1 og y forskellig fra 1
4(3+z)=3(y-1)
12+4z=3y-3
II: 3y-4z=15
Ligning 3: 3(3z+5)/(4(2x-3)) = 1 og x forskellig fra (3/2)
3(3z+5)=4(2x-3)
9z+15=8x-12
III: 8x-9z=27
du har nu det reducerede ligningssystem
I:4x-5y=1
II: 3y-4z=15
III: 8x-9z=27, hvor y IKKE må være -5 og 1 og hvor x IKKE må være (3/2)
altså tre ligninger med tre ubekendte af 1.grad i x, y og z
4(x+6) = 5(5+y)
4x+24 = 25+5y
I:4x-5y=1
Ligning 2: 4(3+z)/(3(y-1)) = 1 og y forskellig fra 1
4(3+z)=3(y-1)
12+4z=3y-3
II: 3y-4z=15
Ligning 3: 3(3z+5)/(4(2x-3)) = 1 og x forskellig fra (3/2)
3(3z+5)=4(2x-3)
9z+15=8x-12
III: 8x-9z=27
du har nu det reducerede ligningssystem
I:4x-5y=1
II: 3y-4z=15
III: 8x-9z=27, hvor y IKKE må være -5 og 1 og hvor x IKKE må være (3/2)
altså tre ligninger med tre ubekendte af 1.grad i x, y og z
Svar #3
29. november 2007 af mathon
II ganget med 9
giver:
IV: 27y-36z=135
III ganget med 4
giver
V: 32x-36z=108
IV: 27y-36z=135......IV trækkes fra V og giver
VI: 32x-27y=-27
I: 4x-5y=1 ........I ganges med 8 og giver
VII: 32x-40y=8
VI: 32x-27y=-27.....VII trækkes fra VI og giver
13y=-35
y = -(35/13).........som indsat i I og II giver
I: 4x-5*(-(35/13))=1
4x+(175/13)=1
4x = 1-(175/13) = ((13/13)-(175/13)) = -(162/13) =
x = -(162/13)/4 = -(81/26)
y = -(35/13).........indsat i II giver
II: 3*(-(35/13))-4z=15
-(105/13)-4z=15
4z = -(105/13)-15 = -(105/13)-(195/13) = -(300/13)
z = -(300/13)/4 = -(75/13)
giver:
IV: 27y-36z=135
III ganget med 4
giver
V: 32x-36z=108
IV: 27y-36z=135......IV trækkes fra V og giver
VI: 32x-27y=-27
I: 4x-5y=1 ........I ganges med 8 og giver
VII: 32x-40y=8
VI: 32x-27y=-27.....VII trækkes fra VI og giver
13y=-35
y = -(35/13).........som indsat i I og II giver
I: 4x-5*(-(35/13))=1
4x+(175/13)=1
4x = 1-(175/13) = ((13/13)-(175/13)) = -(162/13) =
x = -(162/13)/4 = -(81/26)
y = -(35/13).........indsat i II giver
II: 3*(-(35/13))-4z=15
-(105/13)-4z=15
4z = -(105/13)-15 = -(105/13)-(195/13) = -(300/13)
z = -(300/13)/4 = -(75/13)
Skriv et svar til: En opgave.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
