Matematik
hjælp til simpel mat-opgave
07. december 2007 af
9200 (Slettet)
Min opgave siger at jeg skal udregne nogle ting for et radioaktivt stof.
Den første måling er 0 timer og en aktivitet på 4420, den anden på 10 timer og en aktivitet på 3510 becquerel.
20 timer: 2710 becq
30 t: 2200
40 t: 1730
50 t: 1380
60 t: 1090
70 t: 880
Jeg har skullet finde en forskrift som jeg fandt frem til at være:
y= 0,980198673x + 4385x
Derefter bedes jeg finde halveringstiden for aktiviteten som jeg finder til 34,657
Så er det at de spørger: Hvor lang tid går der fra den første måling, til aktiviteten er nået ned på 200 becquerel?
Er der nogen der vil være søde at hjælpe mig?
ellers bedes I ha en god weekend :)
Den første måling er 0 timer og en aktivitet på 4420, den anden på 10 timer og en aktivitet på 3510 becquerel.
20 timer: 2710 becq
30 t: 2200
40 t: 1730
50 t: 1380
60 t: 1090
70 t: 880
Jeg har skullet finde en forskrift som jeg fandt frem til at være:
y= 0,980198673x + 4385x
Derefter bedes jeg finde halveringstiden for aktiviteten som jeg finder til 34,657
Så er det at de spørger: Hvor lang tid går der fra den første måling, til aktiviteten er nået ned på 200 becquerel?
Er der nogen der vil være søde at hjælpe mig?
ellers bedes I ha en god weekend :)
Svar #2
07. december 2007 af josemaria (Slettet)
#1 Enig! :P
y= 0,980198673x + 4385x
er vel det samme som:
y= 0,980198673x + 4385x => y= 4385,980198673x
y= 0,980198673x + 4385x
er vel det samme som:
y= 0,980198673x + 4385x => y= 4385,980198673x
Svar #3
07. december 2007 af Sherwood (Slettet)
Jeg gætter på, at du gerne vil have en eksponentielfunktion.
Du har sikkert brugt en TI-89 med Stats/list ikke? I så fald skal du huske at bytte om på a og b, da lommeregneren kører med amerikanske formler.
Din forskrift bliver:
f(x)=y=4385,09*0,977158^x
Så ændrer halveringstiden sig også:
t½=ln(½)/ln(a) <=> ln(½)/ln(0,977158)=29,997
Sidste opgave:
200=4385,09*0,977158^x
<=>
0,045609=0,977158^x
<=>
log(0,045609)=log(0,977158)*x
<=>
log(0,045609)/log(0,977158)=x
<=>
x=133,624
Du har sikkert brugt en TI-89 med Stats/list ikke? I så fald skal du huske at bytte om på a og b, da lommeregneren kører med amerikanske formler.
Din forskrift bliver:
f(x)=y=4385,09*0,977158^x
Så ændrer halveringstiden sig også:
t½=ln(½)/ln(a) <=> ln(½)/ln(0,977158)=29,997
Sidste opgave:
200=4385,09*0,977158^x
<=>
0,045609=0,977158^x
<=>
log(0,045609)=log(0,977158)*x
<=>
log(0,045609)/log(0,977158)=x
<=>
x=133,624
Skriv et svar til: hjælp til simpel mat-opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
