Matematik

Hældningskoefficient for tangent mellem 2 cirkler

21. december 2007 af FeoDra (Slettet)
I et koordinatsystem er en cirkel C1, bestemt ved ligningen:

x^2+y^2-22x+4y+61=0

Bestem radius og koordinatsættet til centrum for C1 (Løst)

En anden cirkel C2 har centrum i punktet A(-1,3) og radius 5.
Gør rede for, at de 2 cirkler har netop ét punkt fælles. (Løst)

Bestem hældningskoefficenten for tangenten til cirklerne i dette fælles punkt. (Problemet)

Jeg er tvivl om det sidste spørgsmål og mangler et hint for at komme videre.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. december 2007 af ibibib (Slettet)

Start med at bestemme hældningen for linjen gennem de to cirklers centrum.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. december 2007 af dnadan (Slettet)

Find hældningen mellem cirklens centrum og fællespunktet.

Herefter benyttes det, at a*c=-1


Svar #3
21. december 2007 af FeoDra (Slettet)

A(-1,3) og C(11,-2)

Følgende er, hvad jeg er kommet frem til.




Er metoden rigtig?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. december 2007 af ibibib (Slettet)

Ja.

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. december 2007 af mathon

alment:

x^2 + y^2 + 2mx + 2ny + q = 0

for m^2+n^2>q
r = sqr(m^2+n^2-q) og C(-m,-n)


udvendig tangering, når
|C1C2| = r1+r2

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. december 2007 af mathon

overskriften burde være "udvendigt tangerende cirklers fællestangent"

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. december 2007 af Uracil (Slettet)

Okai! Lad os begynde! Det er faktisk ret nemt.

Bestem hældningskoefficenten for tangenten til cirklerne i dette fælles punkt. (Problemet)

Gør rede for, at de 2 cirkler har netop ét punkt fælles. (Løst)

Du har fundet ud af at cirklerne har ét fælles punkt. Jeg ved ikke hvordan du har gjort det, men jeg kan forestille mig at du satte C1=C2, fandt en substitut og dernæst fandt koordinaterne til fællespunktet. Lad os lige for nemhedens skyld kalde fællespunktet for F og koordinaterne (a1,b2).

Som #2 siger skal du find hældningen mellem cirklens (det gør ingen forskel om du benytter C1 eller C2) centrum og fællespunktet.

Herefter benyttes det, at a*c=-1

Hvis koordinaterne til cirklens centrum er C(a,b) og koordninaterne til fællespunktet F(a1,b1) så kan du finde hældningen til linjen der går gennem de C og F. (Det siger måske sig selv, men linjen er også radius).

Da C(a,b) og F(a1,b1) er a=(b1-b)/(a1-a)

Okai? NU HAR DU HÆLDNINGEN TIL LINJEN FRA C TIL F.

Nu bruger du a*c=-1

Da du har fundet a, skal du blot indsætte den i a*c=-1 og isolere c som er tangentens hældning.

Så er opgaven løst :)

I din besvarelsen skriver du naturligvis om a*c=-1 noget i stil med: Ved cirkler med tilhørende tangenter gælder at a*c=-1, hvor a er hældningskoefficienten for linjen fra cirklens radius til fællespunktet for cirkel og tanget, og c er tangentens hældningskoefficient.


Skriv et svar til: Hældningskoefficient for tangent mellem 2 cirkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.