Matematik

kunsten at kunne matematik

02. januar 2008 af millaca (Slettet)
hej jeg skal til matematik eksamen her på mandag, og jeg har siddet hele julen med nogle spørgsmål, hvor jeg på mandag trækker et af spørgsmålene. jeg har bare ikke kunne følge med her på det sidste, da min lærer har undervist på et lidt højere niveau, end min sproglige hjerne kunne følge med i.. jeg skal bruge nogle beviser for de forskellige emner.
derfor beder jeg om hjælp, for jeg kan ikke finde alle beviserne, og uden dem dumper jeg, hvilket jeg selvfølgelig ikke har lyst til!!!
her er spørgsmålene jeg håber der er en der kan hjælpe mig?

1. Trigonometri

Gør rede for definitionen af sinus og cosinus.
Bevis sinusrelationen og formlen for arealet af en trekant.

2. Trigonometri

Gør rede for definitionen af sinus, cosinus og tangens.
Bevis cosinusrelationen.

3. Trigonometri

Gør rede for de fem trekantstilfælde, og hvordan man løser dem.

4. Andengradspolynomier og parabler

Gør rede for andengradspolynomiets rødder samt graf og toppunkt.


5. Eksponentielle funktioner

Gør rede for fordoblings- og halveringskonstant for eksponentielle funktioner , samt for beregning af konstanterne og , når man kender to punkter.

6. Eksponentielle funktioner

Gør rede for brug af enkeltlogaritmisk papir samt for løsning til den eksponentielle ligning: .

7. Potensfunktioner

Gør rede for potensfunktioner , og kom herunder ind på brug af dobbeltlogaritmisk papir.

8. Lineære funktioner og differentialregning

Gør rede for den lineære vækstmodel.
Gør rede for tangenten til grafen for en differentiabel funktion.


9. Differentialregning

Gør rede for begrebet differentialkvotient.
Udled differentialkvotienten for .
10. Differentialregning

Gør rede for definitionen af differentialkvotient og dens grafiske betydning samt regneregler for differentialkvotient.

11. Differentialregning

Gør rede for monotoniforhold og optimering.


12. Integralregning

Gør rede for begrebet stamfunktion samt hvordan man ved hjælp af stamfunktioner kan beregne arealet under en graf.

13. Statistik og sandsynlighed

Gør rede for statistisk beskrivelse af et grupperet observationssæt.
Gør rede for binomialfordelingen.



Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2008 af sprit (Slettet)

Dit spørgsmål er aaalt for bredt til at nogen gider/kan give et fyldestgørende svar. Prøv at gå på biblioteket og lån et par matematikbøger. Der er det hele beskrevet på en pædagogisk måde.

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2008 af mathon

sin-relationen:

1) tegn en vilkårlig trekant

2) konstruer valgfrit to midtnormaler

3) med midtnormalernes skæringspunkt, D, som centrum og afstanden til en vilkårlig af trekantens vinkelspidser som radius, R, tegnes trekantens omskrevne cirkel

4) den mindste af buerne BC sættes til 2x°, den mindste af buerne AC sættes til 2y° og den mindste af buerne AB sættes til 2z°

5) ved betragtning af f.eks. trekant BDC og anvendelse af kordeformlen samt at vinkel D, der som centervinkel måles ved den bue, den spænder over fås:

a = 2R*sin(D/2) = 2R*sin(2x°/2) = 2R*sin(x°) = 2R*sin(A), da A er en periferivinkel, som måles ved det halve af den bue, den spænder over

a = 2R*sin(A)
eller

a/sin(A) = 2R

6) nøjagtig den samme bevisførelse gennemføres ved betragtning af trekanterne ADC og ADB

hvoraf

a/sin(A) = b/sin(B) = c/sin(C) = 2R, der udtrykker at,

i en vilkårlig trekant ABC er forholdet mellem en vilkårlig side og sinus til den modstående vinkel konstant (lig med diameteren i trekantens omskrevne cirkel)


cos-relationen:

trekant ABC lægges ind i koordinatsystemet

med
1) A i (0,0)

2) B(b1,b2) liggende på x-aksen med b1>0

3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1<b1

4) fodpunktet for højden fra C på c kaldes D

dermed er vinkel B spids

ved figurbetragtning ses:

c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|DB| = c-b*cos(A)

ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |DB|^2

*) a^2 = (b*sin(A))^2 + (c-b*cos(A))^2

a^2=b^2*(sin(A))^2 + c^2 + b^2*(cos(A))^2 - 2bc*cos(A)

a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)

a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)


beviset når vinkel B er stump - så højden "falder" uden for trekanten:

ÆNDRINGEN i koordinatsystemet bliver:

3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1>b1

og
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|BD| = b*cos(A)-c

ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |BD|^2

**) a^2 = (b*sin(A))^2 + (b*cos(A)-c)^2

a^2=b^2*(sin(A))^2 + b^2*(cos(A))^2 + c^2 - 2bc*cos(A)

a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)

a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)

eneste forskel på *) og **) er

i
*) c-b*cos(A)
og
**) b*cos(A)-c
men
da
(c-b*cos(A))^2 = (b*cos(A)-c)^2...(udtrykket er symmetrisk)

bliver slut-formlen, a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A), den samme.

Bogstaverne kan rokeres, hvorved de to analoge
b^2 = a^2 + c^2 - 2ac*cos(B)
og
c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)
fremkommer


Svar #3
02. januar 2008 af millaca (Slettet)

jeg har 7 forskellige bøger, men de er rimelig gamle, og der står ikke beviserne for hvorfor det er sådan, men vil da fare ned på biblioteket og se om der er nogen hjælp at hente i de matematik bøger som er der.

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2008 af pa8n (Slettet)

fuuuck

Svar #5
02. januar 2008 af millaca (Slettet)

er der evt et godt matematik leksikon på nettet hvor man kan slå de forskellige emner op, det kunne være lidt nemmere.

Svar #6
02. januar 2008 af millaca (Slettet)

er det her et godt nok bevis for potensfunktionen b*X opløftet i a?

Potensfunktioner har regneforskrifter af type

f(x) = b · xa, Dm(f) = R+, hvor a og b > 0 er tal.
Eksempler er a ·x, a / x, x2 og vx.

Indeholder grafen punkterne (x1, y1) = (x1, b · x1a) og (x2, y2) = (x2, b · x2a), er

log(b) + a log(x1) = log(y1) og log(b) + a log(x2) = log(y2).
Trækkes den første fra den sidste, har vi a · (log(x2) – log(x1)) = log(y2) – log(y1), så

a = log(y2) – log(y1)
--------------------------------------------------------------------------------
log(x2) – log(x1) og b = y1
--------------------------------------------------------------------------------
x1a .


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2008 af DanielPetersen (Slettet)

#6 Nej

Svar #8
02. januar 2008 af millaca (Slettet)

fedt

Skriv et svar til: kunsten at kunne matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.