Matematik

radioaktivt stof vokser eksponentielt HJÆLP

24. januar 2008 af 9200 (Slettet)
Jeg ville sætte stort pris på det, hvis nogen gad hjælpe? Jeg har prøvet selv men har problemer med at løse disse 3 opg.

OPG 1: indholdet af et radioaktivt stof i et præparat aftager eksponentielt med en halveringstid på
1,28 x(gange) 10^9 år.
Bestem hvor mange procent af det oprindelige indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50 x 10^8 år.

Bestem, hvor lang tid der gå, før indholdet af det radioaktive stof er nået ned på 10% af den oprindelige værdi.

OPG 2: I vedproducerende skovbrug er landsigtet planlægning nødvendig, idet ex en bøg fældes, når den er 90-120 år.
I en redegørelse fra 1983 skriver skovstyrelsen til miljøministeriet at arealet af de private bøgeskove er aftaget siden 1930erne. Styrelsen forventer at dette areal i fremtiden vil blive reduceret med 0,9% pr. år, hvis udviklingen fra årene før 1983 fortsætter. I det følgende antages, at skovstyrelsen forudsigelse holder

Hvor mange procent vil arealet af de private bøgeskove være reduceret i år 2083 sammenlignet arealet i 1983?

I hvilke år vil arealet af private bøgeskove være halvt så stort som i 1983?

OPG 3: Mængden af et bestemt radioaktivt stof aftager eksponentielt med tide. EFter 6 timer er 70% af stoffet tilbage.

Hvor mange procent af stoffet er tilbage efter 18 timer?

og efter hvor lang tid er 5% af stoffet tilbage?

Århhh jeg ville blive SÅ glad hvis nogen kunne hjælpe!!! :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2008 af dnadan (Slettet)

Hvad har du forsøgt dig med?

En eksponentielt aftagende funktion er givet ved:
f(t)=b*a^t, hvor t>0 og 0=<a=<1

Halveringstiden er da bestemt ved:
t½=ln(½)/ln(a)

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2008 af mathon

...overskriften burde være: "Aktiviteten af et radioaktivt stof aftager eksponentielt med tiden"...

OPG 1:
A(t) = Ao*a^t

med a = (1/2)^(1/T½), hvoraf

A(t) = Ao*(1/2)^(t/T½)


A(8,50 x 10^8) = Ao*((1/2)^(8,50 x 10^8/1,28*10^9))

A(8,50 x 10^8)/Ao = ((1/2)^(8,50 x 10^8/1,28*10^9))

A(8,50 x 10^8)/Ao = 0,631099 = ca. 63,1%


A(t) = 0,1*Ao = Ao*(1/2)^(t/T½)

0,1 = (1/2)^(t/T½)

ln(0,1) = (t/T½)*ln(1/2)

(t/T½) = ln(0,1)/ln(1/2)

t = ln(0,1)/ln(1/2)*T½

t = ln(0,1)/ln(1/2)*1,28*10^9

t = 4,25207*10^9 år

t = ca. 4,3 mia. år

Svar #3
24. januar 2008 af 9200 (Slettet)

Det må i undskylde, men det forstod jeg ikke så meget af.

Det eneste jeg har lært er t½=log(½)/log(a). Noget siger mig at det ikke skal beregnes så besværligt Mathon.

Hvad mener du med A og Ao her: A(t) = Ao*a^t. Men du skal have tak for din hjælp, det er sikkert bare mig der er fatsvag :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2008 af mathon

specielt i denne opgave er din metode er LIDT besværlig,
da

a = (1/2)^(1/(1,28*10^9)) = 0,99999999945848

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2008 af mathon

OPG 2:

A(t) = Ao*0,991^t, hvor t er antal år EFTER 1983 og Ao er bøgeskovsarealet i 1983

A(100) = Ao*0,991^100

A(100)/Ao = 0,991^100 = 0,404916 = ca. 40,5%

reduktion = 100%-40,5% = 59,5%

T½ = ln(0,5)/ln(a) = ln(0,5)/ln(0,991) = 76,6693 = ca. 76 år 244 dage

Svar #6
24. januar 2008 af 9200 (Slettet)

Tusind tak skal du have mathon. Nu vil jeg nødig lyde for grådig, men kunne du hjælpe med opg 3?

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2008 af mathon

A(t) = Ao*a^t

A(6) = 0,7Ao* = Ao*a^6........

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2010 af Ristedorte (Slettet)

Goddag

Jeg er tilfældigvis i gang med den selv samme opgave som Mathon har besvaret (1 b):

A(t) = 0,1*Ao = Ao*(1/2)^(t/T½)

0,1 = (1/2)^(t/T½)

ln(0,1) = (t/T½)*ln(1/2)

(t/T½) = ln(0,1)/ln(1/2)

t = ln(0,1)/ln(1/2)*T½

t = ln(0,1)/ln(1/2)*1,28*10^9

t = 4,25207*10^9 år

t = ca. 4,3 mia. år

Jeg tænkte på, om der ikke var nogen, der kunne forklare hvilken viden og hvilke formler, der er blevet brugt til løsningen af opgaven.

På forhånd, tak.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. december 2010 af mathon

  @ #8    

                                                                        N(t) = No·(1/2)t/T½ = No·((1/2)1/T½)t = No·at           0<a<1

eller ved multiplikation med (M/NA)
                                                                        m(t) = mo·at


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. december 2010 af Ristedorte (Slettet)

Okay, tak for det.


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. december 2010 af Ristedorte (Slettet)

Men hvad står "N" for?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. december 2010 af mathon

       N er antal kerner (atomer)                N = N(umerous)


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. december 2010 af Ristedorte (Slettet)

Så formlerne kan enten være N0 * a t eller m(t) = m0·at?

Og forresten, mener du ikke "0" i stedet for bogstavet "o"?


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. december 2010 af mathon

skriv indekset, som du vil


Skriv et svar til: radioaktivt stof vokser eksponentielt HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.