Kemi

pH - Teori - Syre og baser

29. januar 2008 af sStump (Slettet)
Hej !

Jeg skal skrive en rapport om pH og syre og baser !

Menstår med det problem at jeg ikk ved hvad jeg skal skrive under teori ?

Nogle som kan hjælpe mig ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2008 af .:Tarzan:. (Slettet)

om syrer og baser!

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2008 af .:Tarzan:. (Slettet)

Hvad ved du om emnet?

Svar #3
29. januar 2008 af sStump (Slettet)

At syre afgiver h-ioner og baser modtager h-ioner
Og at pH bruges til at måle hvor surt/basisk forskellige ting er

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2008 af janko (Slettet)

Niveau, klasse ?

Du må give os de oplysninger for at nærmere fortælle dig, hvad dig teoriafsnit skal indeholde.

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2008 af janko (Slettet)

Desuden er der ingen grund til at oprette det samme indlæg to gange

Svar #6
29. januar 2008 af sStump (Slettet)

Det er på F niveau!

Vi skal bare skrive en teori del om syre og baser !
Og teori er det jeg ingenting fatter af!

Brugbart svar (4)

Svar #7
29. januar 2008 af .:Tarzan:. (Slettet)

Eksempel:
Teori

Beskriv begreberne:

Syre: Syre er et molekyle eller en ion som ligger på en pH-værdi på under 7 og ned til minimum som ligger på 0 pH. En syre er ætsende. En syre vil gerne afgive H+-ioner (protoner). En syre reagerer med metaller som står til venstre for H2 i spændingsrækken. Syre skal hældes i vand, da der ellers kan udvikles en større varmemængde og det kan i værste fald ’eksplodere’.
Base: Base er et molekyle eller en ion som ligger på en pH-værdi på over 7 og op til maksimum som ligger på 14 pH. En base er ætsende, og meget værre end en syre. En base vil gerne optage H+-ioner (protoner). En base har altid et ledigt elektronpar fordi at den skal kunne binde sig til disse protoner som kommer fra de andre stoffer.
Syre-basereaktion: Som forklaret lige her over, har basen i reaktionen et ledigt elektronpar som kan binde sig med de protoner som syren i den pågældende reaktion har; der sker altså en overføring; dette kaldes autoprotolyse. Et eksempel:

HCl + NaOH ? NaCl + H2O

Her går syren og basen sammen og udskiller vand (H2O) og et salt som både kan være basisk, syrligt og neutralt. En syre skal indeholde H+-ioner for at være en syre, da den skal kunne afgive disse til basen.
Vands ionprodukt: Opstilles en syre-basereaktion mellem vand selv dannes:

H2O + H2O ? OH- + H3O+

Produktet af disse to dele (OH- · H3O+) kaldes vands ionprodukt.
pH-skalaen: pH-skalaen ligger mellem (henholdsvis lidt under og lidt over) 0-14 pH. Mellem 0-7 er den pågældende væske en syre og mellem 7-14 er den basisk. pH-skalaen bruges til netop dette, at fastsætte om den pågældende væske er en base eller en syre.
pH-formlen for stærk syre og stærk base:
Syre:

pH = -log[H3O+]

H3O+ er koncentrationen af denne del i denne opløsning.

Base:

pOH = -log[OH-] ? pH = 14 - -log[OH-]

OH- er koncentrationen af denne del i denne opløsning.

Titreringskurve: En titreringskurve er som en hvilken som helst anden kurve enten positivt stigende eller negativt stigende (faldende), dette afhænger af hvilken pH-værdi opløsningerne som titreres med har i forhold til hinanden. Når et ækvivalenspunkt nås i titreringen stiger eller falder kurven drastisk. Det er ved dette punkt at en proton er blevet afgivet fra syren i opløsningen til basedelen. Der kan være flere ækvivalenspunkter for en opløsning.

Svar #8
29. januar 2008 af sStump (Slettet)

Oka, tak!

Nu har jeg fået en god hjælp!

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2008 af jegsnaver (Slettet)

Dumt spørgsmål:

Er syre ikke ætsende?

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. juni 2011 af LaerkeBundgaard (Slettet)

En base vil gerne optage H+-ioner (protoner). En base har altid et ledigt elektronpar fordi at den skal kunne binde sig til disse protoner som kommer fra de andre stoffer.
 

- Hvorfor vil basen egentlig det? Jeg troede at jo flere OH- basen havde jo stærkere var den? Ej, jeg er vist bare blevet forvirret? Vil du rede trådene lidt ud? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. juni 2011 af flix2 (Slettet)

Det der afgør en syres styrke er dens tilbøjelighed til at afgive ionerne


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. oktober 2011 af christinaholdt (Slettet)

syre er ætsende

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. oktober 2011 af kurrder (Slettet)

Hej det lyder lidt det samme . . Jeg har læst svarene med syre og base, det lyder rigtig godt jeg fik hjælp af det. og tak for det. Men hvad kan man skrive om afkalkning, salt og kalk. ? i teori. en 9 klasse. . ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. oktober 2012 af Shellepigen (Slettet)

Når man hælder vand i fx koncentreret Svovlsyre, bliver vandet liggende øverst i syren, da den har den mindste massefylde. Når syren så reagerer med vandet, kan temperaturen stige så voldsomt, at det "sprutkoger" - så så sprøjter den varme syre ud til alle sider....

Derfor er det vigtigt, at når man fortynder en stærk syre med vand, skal man altid hælde syren i vandet i en tynd stråle, da syren nu fordeler sig, og temperaturen ikke stiger så voldsomt...

 


Skriv et svar til: pH - Teori - Syre og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.