Kemi

Beregning af produktkoncentration ved ligevægt?

31. januar 2008 af Masterfly (Slettet)
Hej.

Vi har i kemi fået udleveret et forsøgsoplæg, med følgende spørgsmål:
"Beskriv hvordan du vil beregne koncentrationen af jern(III)thiocyanationen ved ligevægt"

Ved ligevægtsbrøken:
[Fe(SCN)]/[Fe]*[SCN]=Kc (har med vilje ikke skrevet ladningen)
Den eneste der er opgivet er Kc, så går ud fra at man skal opstille et udtryk...
Jeg ville bare spørge om der var nogen der kunne prøve at forklare mig fremgangsmåden? Gerne lidt detaljeret, men alle bud er velkommende.

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Hvis vi kalder [Fe(SCN)]=x så får du at [Fe]=C(Fe)-x og [SCN]=C(SCN)-x. fordi forholdet mellem [Fe(SCN)] og [Fe] og forholdet mellem [Fe(SCN)] og [SCN] er 1:1
C er startkoncentrationen af de angivne stoffer.

Derved får du følgende formel:

x/((C(Fe)-x)(C(SCN)-x))=Kc

Denne funktion kan løses med "solver" hvis du kender startkoncentrationerne af Fe og SCN. På samme måde vil du kunne opskrive en ligning hvis det er startkoncentrationen af Fe(SCN) du kender.

Svar #2
01. februar 2008 af Masterfly (Slettet)

Mange tak for svaret!
Ved ikke om jeg forstår det med forholdet helt. Men det er vel bare, at der skal en af hver reaktant til et produkt?

Hvis startkoncentrationen af (C(SCN)= 0,1M og C(Fe)=0,1M og Kc=138
Vil ligningen så hedde:
X=0,1M*0,1M
X=1,38M
Kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Hvis koncentrationen af C(Fe)=0,1M, C(CSN)=0,1M og Kc=138 får du

x/((C(Fe)-x)(C(SCN)-x))=Kc

x/((0,1-x)(0,1-x))=138

Dennes funktion skal så løses med hensyn til x. Den værdi fu får af x er så [Fe(SCN)]. Dette kan gøres med solver, eller ved at omskrive det til en andengradsligning. Ligningen giver 2 resultater, så du skal være opmærksom på at det kun er den positive værdi du kan bruge.

Jeg får x=0,23M

Så det vil sige [Fe(SCN)]=0,23M


Og det er rigtigt at jeg med forholdet mener at der skal bruges en af hver af reaktanterne til et produkt. Hvis forholdet havde været anderledes, ville man skulle opskrive en anden ligning.

Svar #4
01. februar 2008 af Masterfly (Slettet)

Ok, forstår det godt.
Men kan ikke forstå dit resultat?
Når jeg taster ligningen ind:
Solve(x/((0,1-x)*(0,1-x))=138,x)
Giver den resultatet" 0,0764 og 0,1307

Hvad er der gjort galt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Jeg kan kunne ikke regne, så du har fået det rigtige resultat. Den værdi du skal bruge er så 0,0764 fordi hvis x=0,1307 er C(Fe)-x)=0,1-0,1307=-0,0307. Da en negativ koncentration ikke giver nogen mening kan det reultat ikke bruges. Du vil altid kunne finde en definitionsmængde for din funktion. Definitionsmængden er det område hvor du ikke får nogen negative koncentrationer i ligningen. I det her tilfælde er Dm=[0;0,1]

Svar #6
03. februar 2008 af Masterfly (Slettet)

Ok, tak for hjælpen!

Skriv et svar til: Beregning af produktkoncentration ved ligevægt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.