Matematik
matematik
03. februar 2008 af
fari (Slettet)
er der nogen der gider og forklar mig lidt om hvordan men kan regne dette opgave ud.tak på forhånd
1) Der skal fremstilles et vindue af form som et rektangel med en halvcirkel ovenpå. Omkredsen skal være 4 m. angiv det størst mulige areal for et sådant vindue?
1) Der skal fremstilles et vindue af form som et rektangel med en halvcirkel ovenpå. Omkredsen skal være 4 m. angiv det størst mulige areal for et sådant vindue?
Svar #1
07. februar 2008 af haija2007 (Slettet)
Det størst mulige areal for et sådant vindue er, hvis rektangelet under den halvecirkel er et kvadrat; altså hvor allesiderne er lige lange.
Lad os kalde siden af kvadratet for a.
Vi får givet at omkredsen af vinduet er 4 m.
Omkredsen af vinduet er omkredsen af den halvecirkel + 3*a (altså længden af de 3 sider på kvadratet). Lad os finde væriden a.
Generalt har vi at omkreden af en cirkel = 2*pi*r.
Dvs. omkredsen af en halvcirkel = 1/2*(2*pi*r) = pi*r
Dvs. vi har følgende:
pi*r + 3a = 4
Radiusen r = 1/2*a. Vi får
pi*(1/2*a) + 3a = 4 <=>
(pi/2)*a + (6/2)*a = 4 <=> (da 3 = 6/2)
((pi+6)/2)*a = 4 <=>
(pi+6)*a = 8 <=>
a = 8/(pi+6)
Arealet af vinduet bliver altså:
Arealet af kvadratet (a^2) + arealet af den halvecirkel (1/2 * pi * r^2).
Dvs arealet bliver:
a^2 + (1/2)* pi * ((1/2)*a)^2 =
a^2 + (pi/2) * (a^2/4) =
a^2 + (a^2*pi)/8
I decimaler bliver resultatet ca. 1.067 m^2, når man indsætter a = 8/(pi+6).
Ps. Prøv at skrive mellem beregningerne på et stykke papir, hvis de ikke er klare nok her. Fordi man kan ikke skrive brøker og potenser på en pæn måde her :)
Lad os kalde siden af kvadratet for a.
Vi får givet at omkredsen af vinduet er 4 m.
Omkredsen af vinduet er omkredsen af den halvecirkel + 3*a (altså længden af de 3 sider på kvadratet). Lad os finde væriden a.
Generalt har vi at omkreden af en cirkel = 2*pi*r.
Dvs. omkredsen af en halvcirkel = 1/2*(2*pi*r) = pi*r
Dvs. vi har følgende:
pi*r + 3a = 4
Radiusen r = 1/2*a. Vi får
pi*(1/2*a) + 3a = 4 <=>
(pi/2)*a + (6/2)*a = 4 <=> (da 3 = 6/2)
((pi+6)/2)*a = 4 <=>
(pi+6)*a = 8 <=>
a = 8/(pi+6)
Arealet af vinduet bliver altså:
Arealet af kvadratet (a^2) + arealet af den halvecirkel (1/2 * pi * r^2).
Dvs arealet bliver:
a^2 + (1/2)* pi * ((1/2)*a)^2 =
a^2 + (pi/2) * (a^2/4) =
a^2 + (a^2*pi)/8
I decimaler bliver resultatet ca. 1.067 m^2, når man indsætter a = 8/(pi+6).
Ps. Prøv at skrive mellem beregningerne på et stykke papir, hvis de ikke er klare nok her. Fordi man kan ikke skrive brøker og potenser på en pæn måde her :)
Skriv et svar til: matematik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
