Matematik

Potens opgave hjælp

04. februar 2008 af Jeppe-tarp (Slettet)
Opgaven lyder:

"Tabellen viser for 3-slået polyester toværk sammenhængen mellem toværkets diameter (målt i mm) og tovets brudstyrke (målt i kg)

Diameter | 4 - 5 - 6 - 8 - 10 - 14 - 16 - 20 - 24 -- 26
------------------------------------------------------
Brudstyrk|250-400-600-1000-1550-3200-4000-6000-8600-10000

(håber i kan læse tabellen)

Det oplyses at brudstyrken f(x)(kg) som funktion af diameteren x(mm) er en potensfunktion.´

a) Benyt tabellen til at bestemme f(x)
b) Benyt den fundme forskrift for f(x) til at bestemme hvor mange gange så stor diameteren skal være, hvis brudstyrken skal fordobles."
---

Mit problem er så at jeg overhovedet ikke forstår hvordan jeg skal besvarer dette, ydermere forstår jeg det slet ikke når den siger at kg=f(x) og mm=x... Det giver mig jo so fx. "4=b+250^a" .. Hvordan skal jeg finde a og b, og når jeg har fundet dem, hvad skriver jeg så for at besvarer a)... Tror jeg har meget at lære om potensfunktioner :(

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2008 af tomlyn (Slettet)

f(x)=y fordi du har en afhængig og en ikke ikke afhængig variabel (værdi) prøv at forestille dig et koordinatsystem hvor du tegner dine værdier ind.

Den generelle ligning for en potensfunktion hedder jo f(x)b*, hvor

a=(lny2-lny1)/(lnx2-lnx1)

herefter kan du sætte ind i den generelle ligning for at finde b

hvor x2,x1,y2 og y1 er punkter fra din tabel. Optimalt tegner du grafen i dobbelt logaritmisk papir. Det giver en ret linie, heraf kan du så finde to punkter.

Prøv med det

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2008 af dnadan (Slettet)

#1
Den bedst mulige forskrift findes ikke ved denne metode. Men ved Potensregression på lommeregneren.

Svar #3
04. februar 2008 af Jeppe-tarp (Slettet)

ah ok, hvordan gør jeg så det? skriv den ind som ligning og går ind under calc?

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. februar 2008 af dnadan (Slettet)

#3
Lav to lister.
Og find derefter PowerReg på din lommeregner(hvor det er kan jeg ikke hjælpe dig med)

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2008 af Fubu_girl (Slettet)

Jeg tror du trykker på F2, på lommeregneren hvor du så bestemmer hvilken regression du skal bruge
;) ..

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. februar 2008 af Sherwood (Slettet)

Stats/list editor -> blot tallene ind -> F4 -> Regressions -> PowerReg

Svar #7
04. februar 2008 af Jeppe-tarp (Slettet)

Okay har fundet alt det der nu, det eneste jeg rigtigt er forvirret over er hvad jeg skal skrive in i Y= (ligningen).. Eftr det tror jeg godt selv jeg kan tage den derfra. Tak for hjælpen indtil videre

Svar #8
04. februar 2008 af Jeppe-tarp (Slettet)

Ah, glem hvad jeg lige skrev så, prøver lige hvad Sherwood skrev, tak

Svar #9
04. februar 2008 af Jeppe-tarp (Slettet)

okay, fantastisk nu har jeg fået resultater og det:

Men vil i lige klargøre det sidste for mig, jeg vil nemlig vidde det til hvis man engang skal til eksamen :)

- hvad betyder r^2 og r?
- og hvordan vidste i det var Pwrreg, som siger Y=a*x^b... Hvor jeg troede potensligninger var y=b*x^a

tak,
Jeppe

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2008 af Sherwood (Slettet)

R^2 viser hvor godt tallene stemmer overens med en Potesregression. Jeg har aldrig brugt R.

PAS PÅ! Lommeregneren bruger amerikanske formler. Du skal bytte om på tallene, så den stemmer overens med den danske formel.

Svar #11
04. februar 2008 af Jeppe-tarp (Slettet)

Bytte rundt? skal jeg selv sætte ligningen som Y=B+x^a.. eller er B svaret jeg fik, rent faktisk = a svaret?

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. februar 2008 af Sherwood (Slettet)

b=a

Men prøv at skriv formlen, så skal jeg tjekke den.

Svar #13
04. februar 2008 af Jeppe-tarp (Slettet)

Ok.

sådan som jeg troede potenslinien var: y=b+x^a

- på lommeregner -
y=a*x^b
a=17.092
b=1.962
r^2= 0.9995
r=0.9998


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. februar 2008 af Sherwood (Slettet)

y=bx^a

y=17,092x^1,962

Du kan enten bare bruge den amerikanske formel (så er der ikke noget at huske på) eller bare bytte om på a og b. Gør hvad du finder smartest.

Svar #15
04. februar 2008 af Jeppe-tarp (Slettet)

ok, tusind tak for alt :)

Skriv et svar til: Potens opgave hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.