Fysik

Hjælp til opgave (akut)

08. februar 2008 af MalteJørgensen (Slettet)
Hej.. Jeg har lige brug for noget hurtigt hjælp.

12. Et optisk gitter har gitterkonstanten 10^-6m. Lys der sendes mod gitteret, har bølgelængden
500 nm. lyset afbøjes i gitteret som vidst nedenfor.

[img]http://img178.imageshack.us/img178/2945/fysikuc0.jpg[/img]

http://img178.imageshack.us/img178/2945/fysikuc0.jpg

På forhånd, tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2008 af Da-ted (Slettet)

Og jeg går ud fra at du skal finde brydningsvinklen?

Svar #2
08. februar 2008 af MalteJørgensen (Slettet)

Nej, det fik jeg ikke lige med

Beregn afbøjningsvinklen til 1. orden står der godt nok.. Men jeg kan også se, det er den forkete tegning, jeg har givet jer..

http://img246.imageshack.us/img246/8035/fysikda4.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2008 af Da-ted (Slettet)

Fysikken er godt nok lidt langt væk hos mig lige nu, men mener da at der er noget der hedder gitterformlen eller noget i den stil. (givet ved trekantsberegning i virkeligheden)

sin(v) = (n * lambda)/d, hvor v, er afbøjningens retning i forhold til den indkommende bølges retning, n er afbøjningens orden og d er gitterkonstant. Men måske skal du lige hurtigt tjekke med en fysikbog/formelsamling. De plejer at være udledt og beskrevet i disse.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2008 af mathon

ved gitterforsøg sendes lyset vinkelret ind mod gittervæggen, hvorefter strålegangen ændres efter

d*sin(v_n) = n*lambda,

hvor
d er spalte afstanden
v_n er ordens-vinklen
n ordenstallet
lambda er bølgelængden

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2008 af mathon

v_n = sin^-1(n*lambda/d)

Svar #6
08. februar 2008 af MalteJørgensen (Slettet)

Hvilket af svarene er rigtigt? :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. februar 2008 af Da-ted (Slettet)

Det er det samme svar, hvis du ser efter:)

Svar #8
08. februar 2008 af MalteJørgensen (Slettet)

Ah.. okay..

Vil det sige:
v_n = sin^-1(1*500/10^-6) ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. februar 2008 af Da-ted (Slettet)

Så vidt jeg kan se, ja

Svar #10
08. februar 2008 af MalteJørgensen (Slettet)

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. februar 2008 af mathon

...enhederne skal lige tages med i betragtning

v_1 = sin^-1(1*(500 *10^(-9) m)/((10^(-6) m)))

Skriv et svar til: Hjælp til opgave (akut)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.