Fysik
Fotoelektrisk effekt?
19. februar 2008 af
StudieCarlson (Slettet)
Vi har fået en opgave i fysik, og har siddet en del med den. Kan simpelthen ikke komme videre, så ville være dejligt med noget hjælp. (:
I en forsøgsserie belyses en metaloverflade med elektronmagnetisk stråling med forskellige frekvenser. Herved løsrives elektroner, og for hver frekvens f bestemmes den maksimale kinetiske energi Ekin af de løsrevne elektroner.
Måleresultaterne fremgår af tabellen:
f/PHz 1,17 1,32 1,65 1,90 2,13
Ekin/aJ 0,11 0,21 0,42 0,56 0,74
PHz=?10?^15
aJ=?10?^(-18)
a) Bestem en værdi for Planck konstanten ud fra forsøgsserien.
E_foton=h·f
E(fotonens energi)
h (naturkonstant (Plancks konstant) )=6,54·?10?^(-34) j·s=4,14·?10?^(-15) eV·s
f (strålingens frekvens,målt i PHz)=
E_foton=6,54·?10?^(-34) j·s·1,17 PHz=
b) Bestem løsrivelsesarbejdet for metallet, og identificer stoffer.
E_foton=A_løsrivelse+E_kin?A_løsrivelse=E_foton-E_kin
A_løsrivelse=-0,11
Hilsen Jeanett
I en forsøgsserie belyses en metaloverflade med elektronmagnetisk stråling med forskellige frekvenser. Herved løsrives elektroner, og for hver frekvens f bestemmes den maksimale kinetiske energi Ekin af de løsrevne elektroner.
Måleresultaterne fremgår af tabellen:
f/PHz 1,17 1,32 1,65 1,90 2,13
Ekin/aJ 0,11 0,21 0,42 0,56 0,74
PHz=?10?^15
aJ=?10?^(-18)
a) Bestem en værdi for Planck konstanten ud fra forsøgsserien.
E_foton=h·f
E(fotonens energi)
h (naturkonstant (Plancks konstant) )=6,54·?10?^(-34) j·s=4,14·?10?^(-15) eV·s
f (strålingens frekvens,målt i PHz)=
E_foton=6,54·?10?^(-34) j·s·1,17 PHz=
b) Bestem løsrivelsesarbejdet for metallet, og identificer stoffer.
E_foton=A_løsrivelse+E_kin?A_løsrivelse=E_foton-E_kin
A_løsrivelse=-0,11
Hilsen Jeanett
Svar #1
19. februar 2008 af peter lind
Der gælder hf= E1+E2 eller E1= hf-E2. f frekvensen, h Planck's konstant, E1 maksimal elektronenergi og E2 løsrivelsesarbejdet.
Brug regressionsanalyse til at finde den lineær relation og du kan direkte se resultaterne.
Metallet må du så identificere ud fra løsrivelsesarbejdet.
Brug regressionsanalyse til at finde den lineær relation og du kan direkte se resultaterne.
Metallet må du så identificere ud fra løsrivelsesarbejdet.
Skriv et svar til: Fotoelektrisk effekt?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
