Matematik
differentialligning - har brug for hjælp
20. februar 2008 af
Sabrina_Valentin (Slettet)
Hej...
Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave?
"En funktion f er løsning til differentialligningen
y' = 2x + 5 - y
og linjen med ligningen
y = 1
er tangent til grafen for f.
a) Bestem en forskrift for f."
Vil blive glad hvis der er en der kan forklare mig det i små trin... og den må MEGET GERNE kunne løses vi lommeregner...
På forhånd tak...
MVH Sabrina...
Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave?
"En funktion f er løsning til differentialligningen
y' = 2x + 5 - y
og linjen med ligningen
y = 1
er tangent til grafen for f.
a) Bestem en forskrift for f."
Vil blive glad hvis der er en der kan forklare mig det i små trin... og den må MEGET GERNE kunne løses vi lommeregner...
På forhånd tak...
MVH Sabrina...
Svar #1
20. februar 2008 af Jenssss (Slettet)
Først skal du have løst differntielligningen. Det gør du på lommeregneren ved at skrive:
desolve(y'=2x+5-y,x,y)
Den giver dig en løsning. I den løsning skal du have bestemt c så ligningen y=1 er tangent til løsningen. det gør du ved at differentiere løsningen, sætte den lig 0, isolere x og sætte ind i løsningen samtidig med du sætter y=1. Når du har fundet c sætter du den ind i løsningen og differentierer to gange for at finde f''
desolve(y'=2x+5-y,x,y)
Den giver dig en løsning. I den løsning skal du have bestemt c så ligningen y=1 er tangent til løsningen. det gør du ved at differentiere løsningen, sætte den lig 0, isolere x og sætte ind i løsningen samtidig med du sætter y=1. Når du har fundet c sætter du den ind i løsningen og differentierer to gange for at finde f''
Svar #2
21. februar 2008 af momentum (Slettet)
Du kan som udgangspunkt ikke bruge oplysningen om tangentens ligning til noget, da du ikke kender tangentens 1. koordinat (x0) i skæringspunktet med funktionen y.
Differenter y' = 2x + 5 - y to gange:
y' = 2x + 5 - y ==> y'' = 2 - y' ==> y''' = -y''
Divider på begge sider af lighedstegnet med y'' (y'' forskellig fra 0 for alle x):
y'''/y'' = -1
Venstresiden omskrives til:
d(ln(y''))/dx = -1
Ved integration får du:
ln(y'') = -x + c
hvor c er den sædvanlige konstant for et ubestemt integral.
Endvidere har vi:
y'' = c1*e^-x ==> y' = -c1*e^-x + c2 ==> y = c1*e^-x + x*c2 + c3
Vi ved nu om y':
y' = 2x + 5 - y = 2x + 5 - (c1*e^-x + x*c2 + c3)
hvoraf vi finder c2 = 2 og c2 = 5 - c3 <==> c3 = 5 - c2 = 5 - 2 = 3
Altså har vi:
y ' = -c1*e^-x + 2 ==> y = c1*e^-x + 2x + c3 = c1*e^-x + 2x + 3
Du har en linie med ligningen y = 1. Liniens ligning er givet ved:
y(x) = y'(x0)*(x-x0) + y(x0)
Du får oplyst:
y(x) = y(x0) = 1 (altså er y'(x0) = 0)
Vi skal altså løse:
y'(x0) = -c1*e^-x0 +2 = 0 <==> c1*e^-x0 = 2
Da skæringspunktets 1. koordinat (x0) er ukendt, kan konstanten c1 ej bestemmes.
En forskrift for y er derfor y = c1*e^-x + 2x + 3
Differenter y' = 2x + 5 - y to gange:
y' = 2x + 5 - y ==> y'' = 2 - y' ==> y''' = -y''
Divider på begge sider af lighedstegnet med y'' (y'' forskellig fra 0 for alle x):
y'''/y'' = -1
Venstresiden omskrives til:
d(ln(y''))/dx = -1
Ved integration får du:
ln(y'') = -x + c
hvor c er den sædvanlige konstant for et ubestemt integral.
Endvidere har vi:
y'' = c1*e^-x ==> y' = -c1*e^-x + c2 ==> y = c1*e^-x + x*c2 + c3
Vi ved nu om y':
y' = 2x + 5 - y = 2x + 5 - (c1*e^-x + x*c2 + c3)
hvoraf vi finder c2 = 2 og c2 = 5 - c3 <==> c3 = 5 - c2 = 5 - 2 = 3
Altså har vi:
y ' = -c1*e^-x + 2 ==> y = c1*e^-x + 2x + c3 = c1*e^-x + 2x + 3
Du har en linie med ligningen y = 1. Liniens ligning er givet ved:
y(x) = y'(x0)*(x-x0) + y(x0)
Du får oplyst:
y(x) = y(x0) = 1 (altså er y'(x0) = 0)
Vi skal altså løse:
y'(x0) = -c1*e^-x0 +2 = 0 <==> c1*e^-x0 = 2
Da skæringspunktets 1. koordinat (x0) er ukendt, kan konstanten c1 ej bestemmes.
En forskrift for y er derfor y = c1*e^-x + 2x + 3
Skriv et svar til: differentialligning - har brug for hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
