Matematik

ligninger

24. august 2004 af hagi4 (Slettet)
hvordan løser man denne her andengradsligning..?
2x-3/7+15/2x+3=7x

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2004 af Peden (Slettet)

start med at få den til at se ud som:

ax^2 + bx + c = 0

Gider du ikke skrive den igen og bruge ^2 til at markere at noget er i anden, det er lidt svært at se om det overhovedet er en andengradsligning.

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

gang igennem m. 2x...

Svar #3
24. august 2004 af hagi4 (Slettet)

Jo, men der er ikke noget som er i anden (^2). Problemet er at jeg ikke ved hvad fælles nævneren skal være.

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

ved at gange igennem med 2x opnår du lige netop det:

2x*2x-(3/7)*2x+(15/2x)*2x+3*2x=7x*2x <=>
4x^2-6x/7+15+6x=14x^2

og så fremdeles...

Svar #5
24. august 2004 af hagi4 (Slettet)

ok, så skal fælles nævneren være 42x ikke...?

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

øhh, nej... du behøver ikke en fællesnævner! prøv at se på #4

Svar #7
24. august 2004 af hagi4 (Slettet)

2x-3 + 15 = 7x
____ _______
7 6x

Svar #8
24. august 2004 af hagi4 (Slettet)

prøvede og skrive den som brøker, men den gad ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2004 af Peden (Slettet)

ahhh (15)/(2x) ikke ((15)/(2))x ok ;)


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

dvs.: (2x-3)/7+15/2x+3=7x?

Svar #11
24. august 2004 af hagi4 (Slettet)

ja, lige præcis..

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

i så fald får jeg følgende ligning:

-94x^2+36x+105=0

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

lige et opklarende spørgsmål; er det 15/(2x+3) eller (15/2x)+3?

Svar #14
24. august 2004 af hagi4 (Slettet)

15/(2x+3)

Brugbart svar (0)

Svar #15
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

...hvis det er førstnævnte får jeg i stedet 94x^2+147x-96=0

Svar #16
24. august 2004 af hagi4 (Slettet)

ok. vil du ikke lige skrive hvordan du er kommet frem til det.

Brugbart svar (0)

Svar #17
24. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

ok... og læg lige mærke til, hvordan det skrives op... mest til en anden gang =)

(2x-3)/7+15/(2x+3)=7x <=>
ganger igennem med 7:
(2x-3)+7*(15/(2x+3))=49x <=>
(2x-3)+105/(2x+3)=49x <=>
ganger igennem med (2x+3):
(2x+3)*(2x-3)+105=(2x+3)*49x <=>
4x^2-6x+6x-9+105=98x^2+147x <=>
trækker over på venstre side:
-94x^2-147x+94=0

det burde passe...
husk en anden gang at komme med et forsøg først =)

Svar #18
24. august 2004 af hagi4 (Slettet)

ok, tusind tak.

Svar #19
25. august 2004 af hagi4 (Slettet)

Jeg får det til -94^-51=0
Dermed bliver min D=-19176.
Er det forkert eller hvad..?

Svar #20
25. august 2004 af hagi4 (Slettet)

min fejl, jeg havde glemt et x efter 147

Skriv et svar til: ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.