Kemi

pH værdier

24. februar 2008 af clever-girl (Slettet)
Flg opgave fra Helge Mygind kemi B

Løs denne opgave ved at benytte de opløsninger som svovlsyre, som står i teksten

a) Hvad er (H3O+) i 0,10 M H2SO4? Hvad er opløsningens PH?

b) Besvar de samme spørgsmål for 1,0 * 10^-4 M H2SO4

I bliver virkelig nødt til at skære det i pap for mig.

:(

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2008 af Teazy (Slettet)

da H2SO4 er en stærk syre er:c

c(H3O+) = 0,1 M

Bagefter kan pH beregnes ved pH = -log(c(H3O+))

så burde du kunne klare b



Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2008 af mathon

svovlsyre er en STÆRK syre og derfor HELT hydrolyseret
H2SO4 + 2H2O --> SO4^(2-) + 2H3O^(+), hvoraf kan læses
1 mol H2SO4 ækvivalerer 2 mol H3O^(+), dvs. i mængdeforholdet 1:2

a)
0,10 mol H2SO4 ækvivalerer 2*0,10 mol H3O^(+) = 0,2 mol H3O^(+),
hvorfor

koncentrationen af H3O^(+) i en 0,10 M H2SO4 er 0,2 M

pH = -log(0,2) = 0,7

b)
koncentrationen af H3O^(+) i en 1,0*10^(-4) M H2SO4 er 2,0*10^(-4) M

pH = -log(2,0*10^(-4)) = 3,7

Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#2

a) H2SO4 regnes som en monohydron syre pga. cs = 0,1 M

For en monohydron, stærk syre gælder                

[ H3O+ ] = cs = 0,1 M

pH = -log([ H3O+]) = -log(0,1) = 1

b) H2SO4 regnes som en dihydron syre pga. cs = 10-4 M for ligevægten ligger her mod højre, da stofmængdekoncentrationen er meget lille

 

men hvad er [ H3O+ ] og pH her?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

gælder der, at en monohydron syre afgiver én hydron?

gælder der ligelegedes, at en dihydron syre afgiver to hydroner?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2013 af mathon

            en vandopløst stærk syre vil altid afgive i hvert fald sin første hydron

            en svag syres hydronolysegrad α afhænger af dens formelle koncentration og af dens ks- værdi

 

                                                         c•α2 + ks•α - ks = 0        0<α<1

                        


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. februar 2013 af LubDub (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak

kan du også svar på #3 ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. februar 2013 af mathon

 

Det har du misforstået:

                              H2SO4 er bestemt en dihydron syre,

                 men
                                  H2SO4 har pks = -3             dvs en stærk syre
                 og
                                  HSO4 har pks = 1,92           dvs en middelstærk syre

 

 

 

           

 

                                  H3PO4 har pks = 2,12

                                  H2PO4- har pks = 7,20                                 hvor forholdene er helt anderledes

                                  HPO42- har pks = 12,36

 

          Så der kan ikke med rimelighed svares helt generelt på dit spørgsmål


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

 der står i min bog:

 

når c(H2SO4) = 0,10 M så regnes H2SO4 som en monohydron syre

(det er jeg med på og finder pH, som jeg altid har gjort ved stærke syrer.. altså man har

H2SO4 + H2O --> HSO4- + H3O+ og her er [H3O+] = cs ved ligevægt, hvorefter pH kan beregnes..

 

når c(H2SO4) = 1,0 · 10-4 M så regnes H2SO4 som en polyhydron syre 

(her tænker jeg, at jeg skriver reaktionsskemaet op og det bliver H2SO4 + 2H2O --> SO42- + 2H3O+  hvor man ser, at [H3O+] = 2 · cs  ved ligevægt, hvorefter pH kan beregnes)...

 

 

er det rigtigt eller forkert? :D Tak - jeg vil nemmelig meget gerne forstå det


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. februar 2013 af mathon

 

når c(H2SO4) = 0,10 M så regnes H2SO4 som en monohydron syre

                                    H2SO4   +   H2O   --->   HSO4-   +   H3O+

   0,1 M HSO4-
                                   0,1•α2 + ks•α - ks = 0        0<α<1

                                            α = 0,29 = 29%

                      

 

når c(H2SO4) = 1,0 · 10-4 M så regnes H2SO4 som en polyhydron syre

                                    H2SO4   +  2 H2O   --->   SO42-   +  2 H3O+

   1,0·10-4 M HSO4-
                                   1,0·10-4•α2 + ks•α - ks = 0        0<α<1

                                            α = 0,99 = 99%


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

     kan man godt sige, at facit er:

   for cs = 0,10 M:         [H3O+] = 0,10 M                pH = -log(0.10) =  1

   for cs = 1,0 · 10-4:     [H3O+] = 2,0 · 10-4 M         pH = -log(2,0 · 10-4) = 3,70 ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2013 af mathon

jævnfør #10
                            Ja


Brugbart svar (1)

Svar #13
07. februar 2013 af mathon

yderligere
  

når c(H2SO4) = 0,10 M så regnes H2SO4 som en monohydron syre

                                    H2SO4   +   H2O   --->   HSO4-   +   H3O+

   0,1 M HSO4-
                                   0,1•α2 + ks•α - ks = 0        0<α<1

                                            α = 0,29 = 29%

beregningen er for demivand

men i
                               HSO4-   +   H2O   <--->   SO42-   +   H3O+

er [H3O+] tvinger ligevægten mod venstre, så bidraget på 29% i praksis bliver meget mindre

sammenhæng mellem
                                             α og pH

                                                       pH = 1,92 + log(α/(1-α))
   hvoraf
                                                       α(pH) = (1+101,92-pH)-1

    dvs
              for [H3O+] = 0,1 M og pH = 1

                                                                    α(1) = (1+101,92-1)-1 = 0,107= 10,7%

 

             for [H3O+] = 1,0·10-4 M og pH = 4

                                                                    α(4) = (1+101,92-4)-1 = 0,992= 99,2%

 

  Først ved H2SO4-koncentrationen 1,0·10-4 M kan H2SO4 regnes for en 100% polyhydron syre

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. februar 2013 af mathon

korrektion for tekstudfald

er [H3O+] tvinger ligevægten mod venstre, så bidraget på 29% i praksis bliver meget mindre

 

korrigeres til

er [H3O+] = 0.1 M, hvilket tvinger ligevægten mod venstre, så bidraget på 29% i praksis bliver meget mindre

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. februar 2013 af mathon

for HSO4- med pks = 1,92

                      

                         pH           1              2             3             4

                         α          10,7%      54,6%     92,3%     99,2%   


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

hvor stor skal hydronolysegraden være for at, at H2SO4 kan regnes som en polyhydron syre?


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. februar 2013 af mathon

 

                             ...hvis du nu nærlæste ovenstående


Skriv et svar til: pH værdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.