Matematik
x i en differential ligning
25. februar 2008 af
sivsiv (Slettet)
Nogle der kan hjælpe mig med at regne denne diff ligning:
y'+y=20x+3
gennem punktet P(1.4)
jeg ved ikke hvordan man gør , nu hvor der er x i diff ligningen. hurtigt svar :)
y'+y=20x+3
gennem punktet P(1.4)
jeg ved ikke hvordan man gør , nu hvor der er x i diff ligningen. hurtigt svar :)
Svar #1
25. februar 2008 af sigmund (Slettet)
Det er en såkaldt inhomogen differentialligning. Den fuldstændige løsning til en sådan er givet ved y(x) = y0(x) + yP(x), hvor y0(x) er den fuldstændige løsning til den homogene ligning, dvs. y'+y=0 (som du nok ved hvordan skal løses), og yP(x) er en partikulær løsning til differentialligningen, dvs. én løsning, er opfylder differentialligningen. En sådan partikulær løsning findes nemmest vha. den såkaldte 'gættemetode'. Da højresiden af differentialligningen er en funktion af typen f(x)=a*x+b, er passende at gætte på y=a*x+b som løsning til differentialligningen. Dette indsættes i differentialligningen:
a+a*x+b = 20*x+3 <=> a*x+(a+b) = 20*x+3.
Som du ser, så er koefficienten foran x på højre siden lig med 20, og på venstre siden er den a; dvs. at a=20. Ved at sammenligne det konstante led på venstre hhv. højre side, fås a+b = 3 <=> b = 3-a = 3-20 = -17. Således er en partikulær løsning til differentialligningen yP(x)=20*x-17.
Opskriv nu den fuldstændige løsning til differentialligningen.
a+a*x+b = 20*x+3 <=> a*x+(a+b) = 20*x+3.
Som du ser, så er koefficienten foran x på højre siden lig med 20, og på venstre siden er den a; dvs. at a=20. Ved at sammenligne det konstante led på venstre hhv. højre side, fås a+b = 3 <=> b = 3-a = 3-20 = -17. Således er en partikulær løsning til differentialligningen yP(x)=20*x-17.
Opskriv nu den fuldstændige løsning til differentialligningen.
Svar #4
25. februar 2008 af sivsiv (Slettet)
jamen jeg forstår det sgu slet ikke :S sorry..
kan jeg ikke bruge integrerende faktor? sidder og prøver, men det vil stadig ikke helt
kan jeg ikke bruge integrerende faktor? sidder og prøver, men det vil stadig ikke helt
Svar #5
25. februar 2008 af luktho88 (Slettet)
Givet den lineære 1. ordens differentialligning:
y’+f(x)*y=r(x)
Løsningen er
y(x)=e^(-h)*(integralet(e^h*r(x)+C), hvor h=integralet(f(x)dx)
Din f(x)=1 og din r(x)=20*x+3
y’+f(x)*y=r(x)
Løsningen er
y(x)=e^(-h)*(integralet(e^h*r(x)+C), hvor h=integralet(f(x)dx)
Din f(x)=1 og din r(x)=20*x+3
Skriv et svar til: x i en differential ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
