Matematik

Tredjegradsligning uden hjælpemidler

26. februar 2008 af jallestar (Slettet)
Hvordan løser jeg en trejdegradsligning uden brug af solve, eller anden hjælp?

f(x) = x^3 - 5x + 10x - 6

Ønsker forklaring, ikke blot svaret selvfølgelig.

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2008 af dnadan (Slettet)

øhm? Skal du finde nulpunkterne?

I så fald:
0=x^3 - 5x^2 + 10x - 6

Gæt en rod(1 ville være et godt bud)
og udfør herefter polynomiers division, hvormed du får dig en andengradsligning som løses ved brug af den generelle løsningsformel.

Svar #2
26. februar 2008 af jallestar (Slettet)

Ja jeg skal finde nulpunkt(erne). Jeg forstår ikke, hvad går polynomiers division ud på?

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2008 af dnadan (Slettet)

#2
Prøv at søge på polynomiers division her på portalen, så vil du finde glimrende forklaringer herpå.

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2008 af Sherwood (Slettet)

#1 Hvad er det i øvrigt, der gør, at du siger, at 1 ville være et godt bud?

Brugbart svar (1)

Svar #5
26. februar 2008 af Sherwood (Slettet)

#4 Glem det. Det er jo åbenlyst.

Brugbart svar (1)

Svar #6
12. september 2009 af Exupery (Slettet)

0=x^3-5x^2+10x-6

=>

6=x(x^2-5x+10)

Vi har altså så, at løsningerne skal være en faktor i konstantleddet 6. Indsnævret er mulighederne så:

x=±1 v x=±2 v x=±3 v x=±6

Da vi hurtigt indser, at 1 er en løsning, benytter vi os af polynomiers division:

(x^3-5x^2+10x-6) : (x-1) = x^2-4x+6

x^3-x^2

------------------------

-4x^2+10x-6

-4x^2+4x

------------------------

6x-6

6x-6

----------------------

0 (rest)

Da har vi altså, at polynomiet kan skrives på faktoriseret form:

x^3-5x^2+10x-6=(x^2-4x+6)(x-1)

hvorfor vi også ved, at:

0=(x^2-4x+6)(x-1)

Af nulreglen følger nu, at:

x^2-4x+6=0 v x-1=0

For den fremkomne andengradsligning beregner vi diskriminanten:

d=(-4)^2-4*1*6 => d=16-24 => d=-8

Da denne er negativ, ved vi, at der ingen reelle løsninger er, hvorfor vi finder, at den eneste løsning til tredjegradsligningen i de reelle tals løsningsmængde er:

x=1

som vi havde lidt problemer med for et par år siden.

Polynomiers division er blot det at dividere et polynomium op i et andet, det gøres ligesom at dividere to tal op i hinanden.


Skriv et svar til: Tredjegradsligning uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.