Matematik

2 ubekendte??

03. marts 2008 af 1g (Slettet)
En børnehave med 25 børn og 3 voksne skulle betale 627 kr.
En anden med 40 børn og 5 voksne skulle betale 1010 kr.

Bestem billetprisen for børn og billetprisen for voksne.

Jeg gør sådan: 627=25x + 3y
1010=40x + 5y

Derefter sætter jeg ligningerne overfor hinanden:
1637=65x +8y

Hvordan kan jeg så komme videre?

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2008 af Danielras (Slettet)

Isoler den ene ubekendte af det første udtryk, og indsæt i det andet.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

Du har lagt dem sammen, dette er ikke fremgangsmetoden, lige denne gang.

627=25x + 3y (1)
1010=40x + 5y (2)
Forlæng (1) med 5 og (2) med 3. Træk herefter de to ligninger fra hinanden, hvormed du nu har en ligning med kun en ubekendt,x, find denne, hvormed y kan beregnes ved indsættelse i enten (1) eller (2).


Svar #3
03. marts 2008 af 1g (Slettet)

Nu får jeg så:

627=25x + 3y + 5y
1010=40x + 5y + 3y
383=15x
x=25,53 kr

Jeg ser ikke rigtigt ud med prisen for børn??

Svar #4
03. marts 2008 af 1g (Slettet)

Sidste sætning skulle være:

Det ser ikke...

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2008 af Danielras (Slettet)

Du har misforstået lidt. Med metoden i #2:

(1) forlænges med 5:

627*5=(25x + 3y)*5
3135=125x + 15y

(2) forlænges med 3:

1010*3=(40x + 5y)*3
3030=120x + 15y

(2) trækkes fra (1):

3135 - 3030 = (125x + 15y) - (120x + 15y)
105 = 125x + 15y - 120x - 15y
105 = 125x - 120x
105 = 5x
x = 105/5
x = 21

Skriv et svar til: 2 ubekendte??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.