Kemi

Opg. 1 august 1995 elementaranalyse og mængdeberegning

29. august 2004 af studerende19 (Slettet)
Hej. Vil nogle hjælpe mig med følgende opgave?

En elementar analyse viser at stoffet A kun indeholder carbon, hydrogen, oxygen og chlor.
Der blev afvejet 1,608g af stof A
sølvioner reagerer med chloridioner efter reaktionskemaet:

Ag+(aq)+SCN-(aq) ---> AgSCN(s)

til titreringen blev der brugt 6,4mL 0,0982M ammoniumthiocynatopløsning.

a) bestem koncentrationen af chloridioner i den fortynede opløsning

b) beregn indholdet af chlor i stoffet A og angiv resultatet i masseprocent.

ved andre analyser finder man at stof A indeholder 30,19 masseprocent C og 5,07 masseprocent H

c) Vis ved beregning at stoffet a har den emperiske formlen C2H4OCl


Vil nogle hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2004 af Damon (Slettet)

"sølvioner reagerer med chloridioner efter reaktionskemaet:

Ag+(aq)+SCN-(aq) ---> AgSCN(s)"

Du har vidst ikke fået skrevet reaktionsskemaet rigtigt op - der er i hvert fald ikke særligt meget chlor, der indgår...

Svar #2
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

HA HA ej ups....

reaktionskemaet er:

Ag+(aq)+Cl-(aq) ---> AgCl(s)

og der står at der blev tilsat 25,2mL 0,1052M sølvnitratopløsning. Sølvioner reagerer med thiocyanationer :
Ag+(aq)+SCN-(aq) ---> AgSCN(s)"

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

og hvad er opgaven så? Du tilsætter sølvnitrat i overskud og så titrerer du den overskydne mængde sølvioner med thiocyanat.
Er du sikker på der ikke dannes et dithiocyanatoargentat-kompleks (?).. står der noget om det ?

Svar #4
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

Opgaven lyder:

a) bestem koncentrationen af chloridioner i den fortynede opløsning

b) beregn indholdet af chlor i stoffet A og angiv resultatet i masseprocent

der står at overskuddet af sølvioner titreres med ammoniumthiocyanat...

Det er jo NH4SCN(aq)

udover det har jeg nævn det hele bort set fra at stoffet fortyndes i vand til 100mL og at de 10,0mL udtages og bruges....

Svar #5
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

Er du med eller skal jeg lave en opsummering af det hele i kronologisk rækkefølge?

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

Hvis jeg forstår dig ret.. :) :

du kan udregne stofmængden af tilsat sølvnitrat:
A = 25,2mL * 0,1052M

Overskuddet af sølv-ioner er så:
B = 6,4mL * 0,0982M

Hvis vi antager at der IKKE bliver dannet dithiocyanatoargentat-ioner er stofmængden C af chlorid i opløsningen:

C = A - B

Svar #7
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

KAn ikke lige se hvilke formler du bruger og er det ikke koncentrationen du udregner? du skriver stofmængden...

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

jeg udregner stofmængden. Du kan ikke regne med koncentrationer. Den eneste formel jeg bruger er n = cV

Svar #9
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

okay du udregner altså stofmængden. Når jeg så har den sidste stofmængde altså A-B kan jeg finde koncentrationen ved at bruge formlen. c=n/V men hvad er voluminet?

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

så vidt jg forstår, har du selv skrevet at 10 ml udtages...
husk at læse din opgavetekst!

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

:)

Svar #12
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

ja du har ret. HAr bare ofte svært ved at forstå hvad det relevante er.

Jeg går så følgende;
stofmængden af tilsat sølvnitrat:
A = 25,2mL * 0,1052M=0,02645mol

Overskuddet af sølv-ioner er så:
B = 6,4mL * 0,0982M = 0,000628mol


C = A - B= 0,02645mol-0,000628mol=0,002023mol

c=n/V=0,002023mol/0,01L=0,2M

Rigtigt?

Nu skal jeg så beregne indholdet af chlor i stoffet A og angiv resultatet i masseprocent ???

Her skal jeg bruge elementaranalyse ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #13
29. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

det ser rigtigt ud og ja

Svar #14
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

okay.

m(C)=(12,01/44,01)*1,608g=0,439g

m(H)=(2,02/18,02)*1,608g=0,180g

m(O)=(16,00/18,02)*1,608g=1,428g

m(Cl)=m(stof)-m(C)-m(H)-m(O)
=1,608g-0,439g-0,180g-1,428g
=-4...

Hm hvorfor bliver det negativt? er det noget omk. m(Cl) Jeg gør forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #15
29. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

hvis det er opgave c, du er i gang med, så husk at tjekke din emperiske formel, der skal fx være 4 H'er, hvilket giver et langt større tal...

Brugbart svar (0)

Svar #16
29. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

what?!
du skrev selv: 'ved andre analyser finder man at stof A indeholder 30,19 masseprocent C og 5,07 masseprocent H'

dvs.

m(C) = 0,3019 * 1,608g
m(H) = 0,0507 * 1,608g

m(Cl) kender du fra forrige opgaver og så er det let at finde m(O) idet det må være resten :)

Svar #17
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

ja men "ved andre analyser finder man at stof A indeholder 30,19 masseprocent C og 5,07 masseprocent H"

står først skrevet EFTER opgave b, og toffee det er b jeg er igang med.


Svar #18
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

men okay så kan man vel bare finde m(Cl) ved at bruge m=n/M af chlor.

Svar #19
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

dvs. m(Cl)=0,002023mol/35,45M=0,000057g

Brugbart svar (0)

Svar #20
29. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

nåeh, jeg troede du havde klaret b'eren :)

Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.