Fysik
Fysik på obl. niv. Håber virkelig at der en venlig sjæl som vil hjælpe ;O)
29. august 2004 af
FysikFighteren (Slettet)
Okay, jeg har fået en fysopg. som jeg ikke helt forstår. Jeg forstår ikke rigtig hvordan jeg besvare den. Og ikke mindst har jeg lidt svært ved at forstå det med kinetisk energi m.v. - det jeg forstår er kun, at jo højere farten er, jo længere er bilen om at bremse. Hvad skyldes det??? Og hvordan skal de her opgaver løses og forstås. Altså, hvad skal jeg kigge på af formler for at forstå opgaverne. Og hvilken fremgangsmåde skal jeg bruge for at regne og forklare mig frem til et super dupper svar :D
Opgavens ordlyd er:
"Når man lærer at køre bil, får man at vide, at bilens bremselængde s afhænger af bilens fart v. Tabellen viser en række sammenhørende værdier af s og v.
v/ km/h = 30, 45, 60, 90, 150
s/ m = 8, 18, 32, 72, 128.
- Sammenlign værdierne parvis (ved 30 km/h henholdsvis 60 km/h osv.) og beskriv, hvordan bremselængden s afhænger af farten v.
- Hvordan kan denne sammenhæng tolkes ud fra viden om bilens kinetiske energi ved forskellige værdier af farten?
- Hvor kommer den kraft fra, som påvirker bilen og "tapper" den for kinetisk energi.
- Hvorfor får cyklen, biler og andre så stor en bremselængde når der er is på vejen."
Okay, 4)'eren kan jeg nok godt regne ud. Det har noget med gnidningskoefficienten at gøre.
Opgavens ordlyd er:
"Når man lærer at køre bil, får man at vide, at bilens bremselængde s afhænger af bilens fart v. Tabellen viser en række sammenhørende værdier af s og v.
v/ km/h = 30, 45, 60, 90, 150
s/ m = 8, 18, 32, 72, 128.
- Sammenlign værdierne parvis (ved 30 km/h henholdsvis 60 km/h osv.) og beskriv, hvordan bremselængden s afhænger af farten v.
- Hvordan kan denne sammenhæng tolkes ud fra viden om bilens kinetiske energi ved forskellige værdier af farten?
- Hvor kommer den kraft fra, som påvirker bilen og "tapper" den for kinetisk energi.
- Hvorfor får cyklen, biler og andre så stor en bremselængde når der er is på vejen."
Okay, 4)'eren kan jeg nok godt regne ud. Det har noget med gnidningskoefficienten at gøre.
Svar #1
29. august 2004 af Peden (Slettet)
Bilens bremselængde stiger med kvadratet på hastighedsforøgelsen, altså hvis du fordobler hastigheden så forøger du bremselængde med 2^2, altså en 4 gange længere bremselængde.
Det hænger sammen med energiligningen for kinetisk energi. Den lyder Ekin = ½ * m * v^2.
Altså den samme sammenhæng mellem hastighed og energi, som ved hastighed og bremselængde.
Det der tapper bilen for kinetik energi er bremserne og friktionen med underlaget.
Skriv igen hvis der er noget du ikke forstår.
Det hænger sammen med energiligningen for kinetisk energi. Den lyder Ekin = ½ * m * v^2.
Altså den samme sammenhæng mellem hastighed og energi, som ved hastighed og bremselængde.
Det der tapper bilen for kinetik energi er bremserne og friktionen med underlaget.
Skriv igen hvis der er noget du ikke forstår.
Skriv et svar til: Fysik på obl. niv. Håber virkelig at der en venlig sjæl som vil hjælpe ;O)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
