Fysik
Projektil bevægelse (parabolsk)
13. marts 2008 af
roz (Slettet)
Hejsa,
sidder og bøvler med en fysik rapport hvor vi har fået til opgave at måle udgangshastigheden på en kanon (i miniformat seføli) og derefter skyde på et papir (sådan et der markerer tryk) på en væg fra 10 forskellige afstande.
Til slut skal vi så stille to grafer op - en teoretisk og en eksperimental. Til den teoretiske skal vi så bruge vores udgangshastighed til at tegne grafen og ved den eksperimentielle seføli vores egne målinger.
Problemet startede med jeg ikke kunne få de to grafer bare tæt på hinanden. Det viste sig så da jeg begyndte at prøve andre vinkler end 45 grader til den teoretiske graf blev den meget mærkelig. Blot ved at ændre den til 44 grader kom den nærmest ikke over 0 hvilket jo skulle resulterere i at kuglen stort set ikke slap jorden ved en afskydning i den vinkel.
Til den teoretiske graf har jeg brugt følgende ligning til at udregne y værdierne:
y = y0 + tan(theta)*x - ( g/(2*V^2*cos(theta)^2) )*x^2
altså med værdierne indsat
y = tan(45)*x - ( 9,82/(2*6,63^2*cos(45)^2) )x^2
denne graf ser for mig realistisk nok ud. Men hvis jeg ændrer theta til 44 er det den ser mærkelig ud.
Er der nogen der kan se hvad der er galt? Om det eventuelt er formlen eller noget andet? Skal siges det ikke kan være indtastningen af formlen jeg har skrevet forkert da jeg har prøvet flere gange - både i excel og på min TI-84. Og giver samme resultat.
Håber det er til at forstå ellers må i meget gerne spørge! :P Skulle helst have løst det i aften hehe, rapporten er til imorgen.
sidder og bøvler med en fysik rapport hvor vi har fået til opgave at måle udgangshastigheden på en kanon (i miniformat seføli) og derefter skyde på et papir (sådan et der markerer tryk) på en væg fra 10 forskellige afstande.
Til slut skal vi så stille to grafer op - en teoretisk og en eksperimental. Til den teoretiske skal vi så bruge vores udgangshastighed til at tegne grafen og ved den eksperimentielle seføli vores egne målinger.
Problemet startede med jeg ikke kunne få de to grafer bare tæt på hinanden. Det viste sig så da jeg begyndte at prøve andre vinkler end 45 grader til den teoretiske graf blev den meget mærkelig. Blot ved at ændre den til 44 grader kom den nærmest ikke over 0 hvilket jo skulle resulterere i at kuglen stort set ikke slap jorden ved en afskydning i den vinkel.
Til den teoretiske graf har jeg brugt følgende ligning til at udregne y værdierne:
y = y0 + tan(theta)*x - ( g/(2*V^2*cos(theta)^2) )*x^2
altså med værdierne indsat
y = tan(45)*x - ( 9,82/(2*6,63^2*cos(45)^2) )x^2
denne graf ser for mig realistisk nok ud. Men hvis jeg ændrer theta til 44 er det den ser mærkelig ud.
Er der nogen der kan se hvad der er galt? Om det eventuelt er formlen eller noget andet? Skal siges det ikke kan være indtastningen af formlen jeg har skrevet forkert da jeg har prøvet flere gange - både i excel og på min TI-84. Og giver samme resultat.
Håber det er til at forstå ellers må i meget gerne spørge! :P Skulle helst have løst det i aften hehe, rapporten er til imorgen.
Svar #1
13. marts 2008 af goathunter (Slettet)
har du din lommeregner til at stå på radianer i stedet for grader?
Svar #2
13. marts 2008 af roz (Slettet)
Haha det var lige præcis problemet :P Opdagede det til sidst da jeg læste en artikel på nettet om at excel arbejdede i radianer som standard når man brugte sin, cos, tan funktionerne :)
Skriv et svar til: Projektil bevægelse (parabolsk)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
