Fysik
vigtigt! bølger ...
01. april 2008 af
Bengisu (Slettet)
hej.
sidder i min fysik afl. og er ligesom gået i stå ;(
opgaven lyder således.
- en overflademine eksplodere til søs. Lydbølgen i vandet når et fartøj 5,0 s før bølgen i luften. Beregn afstand mellem fartøj og mine.
håber nogen kan hjælpe :/?
sidder i min fysik afl. og er ligesom gået i stå ;(
opgaven lyder således.
- en overflademine eksplodere til søs. Lydbølgen i vandet når et fartøj 5,0 s før bølgen i luften. Beregn afstand mellem fartøj og mine.
håber nogen kan hjælpe :/?
Svar #1
01. april 2008 af blackduck (Slettet)
#0
Du skal have fat i en databog. Her kan du slå op, at ved 20 grader celsius bevæger lyd sig i luften med v=343,37 m/s og i havvand med v'=1521,9 m/s. Kald afstanden fra fartøjet til minen for s. Den tid det tager lyden i luften at nå frem til skibet kan betegnes v/s og den tid det tager lyden i vandet at nå frem til skibet med v'/s.
Du får så oplyst, at differensen mellem v'/s og v/s er lig med 5,0 s. Da du kender både v og v' kan du dermed finde s.
Du skal have fat i en databog. Her kan du slå op, at ved 20 grader celsius bevæger lyd sig i luften med v=343,37 m/s og i havvand med v'=1521,9 m/s. Kald afstanden fra fartøjet til minen for s. Den tid det tager lyden i luften at nå frem til skibet kan betegnes v/s og den tid det tager lyden i vandet at nå frem til skibet med v'/s.
Du får så oplyst, at differensen mellem v'/s og v/s er lig med 5,0 s. Da du kender både v og v' kan du dermed finde s.
Svar #3
01. april 2008 af visuu1 (Slettet)
hmm ved ikke om jeg er helt med, men er det så:
5,0 s/ 343,37 m/s og 5,0s/1521,9 m/s ?
5,0 s/ 343,37 m/s og 5,0s/1521,9 m/s ?
Svar #4
01. april 2008 af blackduck (Slettet)
Du ved nok, at strækningen S divideret med hastigheden v giver den tid t, det tog at tilbagelægge strækningen. Vi ved fra opslag hvor hurtigt en lydbølge i luft og vand bevæger sig. Da vi så ved, at den ene ankommer fem sekunder hurtigere end den anden kan vi opstille følgende ligning:

hvor S netop er den afstand du søger. Du kan så prøve at isolerer S i ligningen eller løse den på lommeregner.
hvor S netop er den afstand du søger. Du kan så prøve at isolerer S i ligningen eller løse den på lommeregner.
Skriv et svar til: vigtigt! bølger ...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
