Matematik
halveringstid+eksponentiel udvikling
03. april 2008 af
cloudo (Slettet)
Kulstof C14 tilføres atmosfæren via den kosmiske stråling og er derfor konstant i atmosfæren.
C14 er bundet i radioaktivt CO2, som er en konstant procentdel af den samlede
mængde CO2. Mængden af C14 i levende planter og dyr kan derfor antages at være en konstant procentdel af den samlede mængde C. Når planten eller organismen dør, optages ikke længere noget C. C14 nedbrydes langsomt til C, og derfor kan man ud fra procentdelen af C14 bedømme alderen på planten eller organismen. C14 halveres på ca. 5770 år.
der står også, at jeg skal bruge formlen for halveringstiden til at finde a, dernæst udtrykket y=100*a^x
men jeg kender kun formlen T1/2 = ln(1/2)/ln(a)
jeg har ingen anelse...
En træstamme, som findes i en mose, indeholder 89 % af den mængde C14, som fandtes i træet, da det døde. Hvor mange år er der gået siden, der var liv i træet?
skal man bruge Kgammel = Kny/a her?
En mammutknogle indeholder 2 % af den C14, som fandtes, da mammutten døde.
Hvornår levede mammutten?
er det formlen y=100*a^x man bruger her?
Hvor meget C14 findes i en mammutknogle fra en mammut, som levede for 25 000 år
siden?
??????
håber at der er nogen der kan hjælpe og forklare mig trin for trin i hver af sprørgesmålerne.
C14 er bundet i radioaktivt CO2, som er en konstant procentdel af den samlede
mængde CO2. Mængden af C14 i levende planter og dyr kan derfor antages at være en konstant procentdel af den samlede mængde C. Når planten eller organismen dør, optages ikke længere noget C. C14 nedbrydes langsomt til C, og derfor kan man ud fra procentdelen af C14 bedømme alderen på planten eller organismen. C14 halveres på ca. 5770 år.
der står også, at jeg skal bruge formlen for halveringstiden til at finde a, dernæst udtrykket y=100*a^x
men jeg kender kun formlen T1/2 = ln(1/2)/ln(a)
jeg har ingen anelse...
En træstamme, som findes i en mose, indeholder 89 % af den mængde C14, som fandtes i træet, da det døde. Hvor mange år er der gået siden, der var liv i træet?
skal man bruge Kgammel = Kny/a her?
En mammutknogle indeholder 2 % af den C14, som fandtes, da mammutten døde.
Hvornår levede mammutten?
er det formlen y=100*a^x man bruger her?
Hvor meget C14 findes i en mammutknogle fra en mammut, som levede for 25 000 år
siden?
??????
håber at der er nogen der kan hjælpe og forklare mig trin for trin i hver af sprørgesmålerne.
Svar #1
03. april 2008 af dnadan (Slettet)
1) Hint: C14 halveres på ca. 5770 år. Her har du T½, hvormed a kan findes.
2)89=100*a^x(hvor a-værdien er den, som du fandt i 1))
3) 2=100*a^x
4) y=100*a^x(såfremt der menes hvor mange procent af det oprindelige C14 er at fine i en mamutknogle 25.000 år efter dens død)
2)89=100*a^x(hvor a-værdien er den, som du fandt i 1))
3) 2=100*a^x
4) y=100*a^x(såfremt der menes hvor mange procent af det oprindelige C14 er at fine i en mamutknogle 25.000 år efter dens død)
Svar #2
03. april 2008 af cloudo (Slettet)
1) Hint: C14 halveres på ca. 5770 år. Her har du T½, hvormed a kan findes.
det er problemet: T1/2 = ln(1/2)/ln(a)
jeg har prøvet at gange det, men jeg ved ikke hvordan jeg skal lave om på formlen. vil du ikke sige hvordan jeg finder a?
jeg har prøvet med 5770*ln(1/2)=a
men det så ikke rigtigt ud.
det er problemet: T1/2 = ln(1/2)/ln(a)
jeg har prøvet at gange det, men jeg ved ikke hvordan jeg skal lave om på formlen. vil du ikke sige hvordan jeg finder a?
jeg har prøvet med 5770*ln(1/2)=a
men det så ikke rigtigt ud.
Svar #4
03. april 2008 af cloudo (Slettet)
kan det passe at det er: solve(ln(a)=ln(1/2)/5770,a) = 0,99988
(matematik er ikke min stærke side) T-T
også bare
Hvor mange år er der gået siden, der var liv i træet?
solve(89=100*0,99988^x,x)
x = 971,057 år!!
Hvornår levede mammutten?
solve(2=100*0,99988^x,x)
x = 32598,2 år siden.
Hvor meget C14 findes i en mammutknogle fra en mammut, som levede for 25000 år siden?
solve(y=100*0,99988^25000,y)
y = 4,97781%
(matematik er ikke min stærke side) T-T
også bare
Hvor mange år er der gået siden, der var liv i træet?
solve(89=100*0,99988^x,x)
x = 971,057 år!!
Hvornår levede mammutten?
solve(2=100*0,99988^x,x)
x = 32598,2 år siden.
Hvor meget C14 findes i en mammutknogle fra en mammut, som levede for 25000 år siden?
solve(y=100*0,99988^25000,y)
y = 4,97781%
Skriv et svar til: halveringstid+eksponentiel udvikling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
