Matematik

Kan simpelthen ikke kommer videre!

06. april 2008 af LineHejhej (Slettet)
Hej folkens derude. Har virkelig en stor problem, har prøvet at lave det men kan sipelthen ikke, kan ikke komme vidire :D Så håber nogen vil helpe mig :D


Opgaven lyder:

Udviklingen i det danske skovareal kan brskrives ved følgende matematiske model:
Y = 417000 * 1,007^x,

hvor y er skovarealet (målt i hektar) og x er antal år efter 1990.

Hvad fortæller tallene 417000 og 1,007 om udviklingen i det danske skovareal

I hvilket år er skovarealet ifølge modellen nået op på 500 000 hektar?

Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2008 af Isomorphician

Hvad tror du selv tallene beskriver?

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. april 2008 af Xyxoz (Slettet)

"Hvad fortæller tallene 417000 og 1,007 om udviklingen i det danske skovareal"
At arealet er stigende?

"I hvilket år er skovarealet ifølge modellen nået op på 500 000 hektar?"
Skift Y ud med 500000 og løs x.

Svar #3
06. april 2008 af LineHejhej (Slettet)

Hvis jeg kunne havde jeg ikke spurgt jer S:

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. april 2008 af Xyxoz (Slettet)

Selvfølgelig ikke, men fik du noget ud af mit svar? :p

Svar #5
06. april 2008 af LineHejhej (Slettet)

Ik rigtig, sorry :S

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. april 2008 af allan_sim

#5.
Der er tale om en eksponentiel udvikling. Hvad ved du generelt om konstanterne a og b i sådan en? Det kan sikkert findes i din bog, hvis du har glemt det. Prøv nu at relatere det til den konkrete opgave. Hvad er a, og hvad er b i din opgave?

Til anden del løser du ligningen 417000*1,007^x=500000.

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2008 af mathon

y(0) = 417000 * 1,007^0 = 417000 * 1 = 417000
dvs.
0 år efter 1990 - altså i 1990 - er skavarealet 417000 ha

1,007 er fremskrivningsfaktoren = 1 + 0,007 = 100% + 0,7%, som "fortæller", at skovarealet årligt øges med 0,7% = 7 promille

y = 417000 * 1,007^x
1,007^x = y/417000
ln(1,007)*x = ln(y/417000)

x = ln(y/417000)/ln(1,007)

x_500000 = ln(500000/417000)/ln(1,007) = 26,02
dvs.
26,02 år efter 1990 altså i 2017

Svar #8
06. april 2008 af LineHejhej (Slettet)

Tak for hjælpen marathon

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. april 2008 af Nisa1 (Slettet)

p.s er der virkelig ikke en nemmere måde at gøre det på :)?

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. april 2008 af badooo (Slettet)

#9
Tænker du på en speciel måde?

Skriv et svar til: Kan simpelthen ikke kommer videre!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.