Fysik

opgave - dykkerflaske

08. marts 2003 af Yasw (Slettet)
Har fået en opgave som lyder følgende:

En dykker bruger dykkerflasker til luftforsyning under vandet. Hver dykkerflaske er en stålbeholder, som rummer 7,2L. Før brug pumpes atmosfærisk luft ind i flasken, så trykket i flasken er 20,2MPa ved 20 grader celsius. Lufts molar masse er 29,0 g/mol.

a) HVad er massen af luften i en dykkerflaske, når den er fyldt med luft og klar til brug?

----

Har brugt formlen:
n = p*V / R*T
Først omregnes de 20,2MPa til Pa:
20,2*10^6 Pa.
Og jeg har indsat i formlen:
n = (20200000 Pa * 7,2L)/(8,3 J/K*mol * 293K)
Hvilket giver: 59805,08 mol
Dette ganger jeg med 29g og får:
1734347,63g/1000 = 1734,35kg

Det kan vel næppe passe at en dykkerflaske med luft vejer over 1,7ton. Hvad har jeg gjort galt ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2003 af Mango Juice (Slettet)

Du skal lige omregne fra Liter til m^3 som er SI-enheden.

7,2 L = 0,0072 m^3

Derved får du:

1,73 kg

som lyder mere sandsynligt

Svar #2
08. marts 2003 af Yasw (Slettet)

Oh, mange tak. Troede bare at enheden for V var i liter.

Svar #3
08. marts 2003 af Yasw (Slettet)

Men næste opgave lyder:

Under dykningen forbruger dykkeren på et minut 35 L luft ved trykket 0,10 MPa og temperaturen 20 grader celsius.
b)Hvor længe kan dykkeren opholde sig under vand, når han er forsynet med to dykkerflasker?

---

Jeg kan vel godt regne ud hvor mange liter luft flasken kan indeholde, men hvorfor står der pludslig at trykket er 0,10 MPa ? Man fik jo at vide at trykket var 20,2 MPa, men er det åbentbart ændret eller er 0,10 MPa trykket for noget helt andet ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2003 af Mango Juice (Slettet)

De 20,2 MPa var trykket i flasken ved atmosfærisk tryk. Under dykningen vil trykket naturligvis ændre sig.

Svar #5
09. marts 2003 af Yasw (Slettet)

Men er det så 0,10MPa ekstra eller falder trykket i flasken simpelthen så meget?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

fnd massen af det samlede luft i flasken..
find massen af luft han bruger på 1 min

(masse brugt på 1 min)/(samlet masse) = 41,55 min

2 flasker = 83,10 min!

Svar #7
09. marts 2003 af Yasw (Slettet)

Ellers mange tak slinky, men det besvarer ikke rigtigt mit spørgsmål om hvad de 0,10MPa skal bruges til.

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

til at finde massen af det luft han bruger på 1 min. du isolerer n i idealgasligningen, og regner ganske som i opgave a

Svar #9
10. marts 2003 af Yasw (Slettet)

slinky: Den del er jeg med på, jeg er bare i tvivl om jeg skal bruge de 20,2MPa igen eller om trykket nu i flasken er 0,10MPa (hvilket jeg godt nok finder ulogisk).

De 0,10MPa må vel stå der af en eller anden årsag.

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

Trala!

Um, jeg er bare amatør altså. Men det er mulig at du bare skal regne om 0.10 MPa og 35 liter, til et volum ved 20.2 MPa.

Deretter deler du det totale volum ved 20.2 MPa på svaret du får. Svaret du da får er antall minutter han kan oppholde seg under vann.

Skriv et svar til: opgave - dykkerflaske

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.