Matematik

forskirft for F

15. april 2008 af Bruger88 (Slettet)
En virksomhed fremstiller en vare. I en model er omkostningerne O(x) ved fremstilling af x varer (målt i tusinder) pr. uge givet ved

0(x) = 0,04x^3-0,25x^2+2,35x+7,5 1<x < 15

Ved produktion af x varer (målt i tudinder) pr. uge kan alle de producerede varer sælges for beløbet p(x), hvor

p(x) = 8-0,4x, 1<x<15

Fortjenesten F(x) ved produktion af x varer (målt i tusinder) pr. uge er under disse forudsætninger bestemt ved

F(x) = p(x)*x-0(x) 1<x<15

Bestem en forskrift for F(x) og benyt modellen til at bestemme størrelsen af den produktion pr. uge, som giver størst fortjeneste.

Altså man skal sige:

F(x) = (8-0,4x)*x-(0,04x^3-0,5x^2+2,35x+7,5)
men hvad så efterfølgende?

der hvor der står < skal der være en streg under.

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

Se evt. http://www.kortlink.dk/google/55nt

Svar #2
15. april 2008 af Bruger88 (Slettet)

okey. jeg har så fundet F(x) = -0,04x^3+0,1x^2+6,35x-7,5

hvordan finder jeg så den produktion der giver størst fortjeneste?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2008 af Isomorphician

differentiér, og find ekstrema

Svar #4
15. april 2008 af Bruger88 (Slettet)

hvordan er det nu man finder ekstrema?

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2008 af Isomorphician

sæt f'(x) = 0, og lav fortegnsundersøgelse

Svar #6
15. april 2008 af Bruger88 (Slettet)

skal man regne den som en andengradligning, hvor man så kun kan bruge den ene da x>1??

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2008 af 1234567ii (Slettet)

f(x) = -0,04x^3+0,1x^2+6,35x-7,5

Differentier nu denne:

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5) = -0.12x^2+d/dx(0.1x^2+6.35x-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+d/dx(6.35x-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+6.35+d/dx(-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+6.35+0

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5=-0.12x^2+0.2x+6.35

DVS den afledte for f(x) er lig

f'(x) = -0.12x^2+0.2x+6.35


Sæt nu denne lig nul, for at finde lokalte ekstrema:

f'(x)=0

=

-0.12x^2+0.2x+6.35 = 0

solve(-0.12x^2+0.2x+6.35 = 0,x)

f(x) = -0,04x^3+0,1x^2+6,35x-7,5

Differentier nu denne:

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5) = -0.12x^2+d/dx(0.1x^2+6.35x-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+d/dx(6.35x-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+6.35+d/dx(-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+6.35+0

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5=-0.12x^2+0.2x+6.35

DVS den afledte for f(x) er lig

f'(x) = -0.12x^2+0.2x+6.35


Sæt nu denne lig nul, for at finde lokalte ekstrema:

f'(x)=0

=

-0.12x^2+0.2x+6.35 = 0

solve(-0.12x^2+0.2x+6.35 = 0,x)

f(x) = -0,04x^3+0,1x^2+6,35x-7,5

Differentier nu denne:

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5) = -0.12x^2+d/dx(0.1x^2+6.35x-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+d/dx(6.35x-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+6.35+d/dx(-7.5)

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5)=-0.12x^2+0.2x+6.35+0

=

d/dx(-0.04x^3+0.1x^2+6.35x-7.5=-0.12x^2+0.2x+6.35

DVS den afledte for f(x) er lig

f'(x) = -0.12x^2+0.2x+6.35


Sæt nu denne lig nul, for at finde lokalte ekstrema:

f'(x)=0

=

-0.12x^2+0.2x+6.35 = 0

solve(-0.12x^2+0.2x+6.35 = 0,x)

x = 8.1554 v -6.4887

Og da det var et lokalt maksimum, som skulle findes, da må denne være lig 8.1554.




Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2008 af 1234567ii (Slettet)

Der må være sket en fejl mht. postingen :) håber du kan finde rundt i det.

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. april 2008 af Isomorphician

ja, løsningen skal ligge inden for dit interval

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2008 af Isomorphician

tilføjelse:
Lav fortegnsundersøgelse for at vise at der er tale om et maksimum

Brugbart svar (0)

Svar #11
15. april 2008 af 1234567ii (Slettet)

Jeg er enig med Isomorphician :)

Svar #12
15. april 2008 af Bruger88 (Slettet)

nu forstår jeg det bedre. Jeg havde skrevet -12x^2 istedet for -0,12x^2

men så får man -6,..... og 8,15.. så det er 8,15 man skal bruge ik?

Brugbart svar (0)

Svar #13
15. april 2008 af Isomorphician

jo

Brugbart svar (0)

Svar #14
15. april 2008 af 1234567ii (Slettet)

#12

;)

Skriv et svar til: forskirft for F

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.