Fysik
B-niv. opgave. Søger hjælp til en opg. + har jeg regnet rigtigt i en opg.
08. september 2004 af
ForzaItalia (Slettet)
Har fået en fysopg. Ville være glad hvis en eller anden gad kigge på den, og se om min besvarelse indtil videre er perfekt samt hvordan jeg skal gribe opgaven an, som jeg ikke kan finde ud af. Håber på nogle rigtig gode svar fra proferne herinde :DDDD
*****
Opgavens ordlyd er:
"Slavearbejde. Da man byggede pyramiderne i Ægypten blev de store stenblokke og figurer trukket på slæder hen over sandet af en hær af slaver. Hver slave kunne trække med måske 200 N. Gnidningskoefficienten mellem slæde og sandet er skønsmæssigt 0,3.
- Hvad er den tungeste sten en gruppe på 5000 slaver kan trække af sted med?
Hver slave kunne måske yde effekten 150 W.
- Hvor hurtigt blev slæden i så fald flyttet?
Foran slæden står en person og hælder olie ud.
- Hvorfor mon?"
Mit svar:
1) Da underlaget er vandret, er normalkraften lige så stor som tyngdekraften, men modsat rettet denne. Desuden ses der bort fra luftmodstand. Størrelsen af den masse, som slaverne skal trække er:
Fg= u*Fn = u*m*g <=> m = Fg /(g*u) = (5000*200) N / (9,82 N/kg*0,3) = 339433 kg = 339 ton
2) ??? Aner ikke hvordan jeg skal gribe den an. Ved godt at W angiver noget med arbejde / tidsenheder, men hvordan jeg kan ende med farten kan jeg ikke komme på.
3) Gnidningskoefficienten bliver mindre.
*****
Opgavens ordlyd er:
"Slavearbejde. Da man byggede pyramiderne i Ægypten blev de store stenblokke og figurer trukket på slæder hen over sandet af en hær af slaver. Hver slave kunne trække med måske 200 N. Gnidningskoefficienten mellem slæde og sandet er skønsmæssigt 0,3.
- Hvad er den tungeste sten en gruppe på 5000 slaver kan trække af sted med?
Hver slave kunne måske yde effekten 150 W.
- Hvor hurtigt blev slæden i så fald flyttet?
Foran slæden står en person og hælder olie ud.
- Hvorfor mon?"
Mit svar:
1) Da underlaget er vandret, er normalkraften lige så stor som tyngdekraften, men modsat rettet denne. Desuden ses der bort fra luftmodstand. Størrelsen af den masse, som slaverne skal trække er:
Fg= u*Fn = u*m*g <=> m = Fg /(g*u) = (5000*200) N / (9,82 N/kg*0,3) = 339433 kg = 339 ton
2) ??? Aner ikke hvordan jeg skal gribe den an. Ved godt at W angiver noget med arbejde / tidsenheder, men hvordan jeg kan ende med farten kan jeg ikke komme på.
3) Gnidningskoefficienten bliver mindre.
Skriv et svar til: B-niv. opgave. Søger hjælp til en opg. + har jeg regnet rigtigt i en opg.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
