Matematik
At gætte en partikulær løsning
24. april 2008 af
hund (Slettet)
Hej,
Når man løser en inhomogen differentialligning skal svaret (den fuldstændige inhomogen løsning) bestå af den fuldstændige homogene løsning + partikulær inhomogen løsning.
FHL findes typisk ved slavisk at følge en "formel", men PIL derimod skal gættes. Her gælder det om at gætte på noget, der ligner højresiden af ligningen:
x'' + 2x' + 3x = 5e^t
Her ville man (jeg) gætte på PIL: u = Ae^t+B
Nå, men til mit spørgsmål: Det er ikke altid lige let at gætte disse PILs. Derfor vil jeg høre, om der er nogen, der har et decideret skema de gætter ud fra eller nogle gode råd.
PFT.
Når man løser en inhomogen differentialligning skal svaret (den fuldstændige inhomogen løsning) bestå af den fuldstændige homogene løsning + partikulær inhomogen løsning.
FHL findes typisk ved slavisk at følge en "formel", men PIL derimod skal gættes. Her gælder det om at gætte på noget, der ligner højresiden af ligningen:
x'' + 2x' + 3x = 5e^t
Her ville man (jeg) gætte på PIL: u = Ae^t+B
Nå, men til mit spørgsmål: Det er ikke altid lige let at gætte disse PILs. Derfor vil jeg høre, om der er nogen, der har et decideret skema de gætter ud fra eller nogle gode råd.
PFT.
Svar #1
24. april 2008 af sigmund (Slettet)
Der er intet skema. Du gætter bare på noget, der ligner højresiden af ligningen.
Skriv et svar til: At gætte en partikulær løsning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
