Matematik
Terning statistik
01. maj 2008 af
emul0c
Hej, mig og nogle venner sad lige og spillede lidt backgammon, så kom vi til at tænke på, hvor mange forskellige slag der egentlig var med to terninger. Vi fandt så hurtigt frem til, at der findes 21 forskellige kombinationer:
11,12,13,14,15,16,22,23,24,25,26,33,34,35,36,44,45,46,55,56,66
Men hvordan regner man egentlig det ud matematisk?
I princippet er der jo 6^2 forskellige slag, idet hver terning rent faktisk er unik og 12 og 21 ikke er samme slag. Men hvis man bare skal finde ud af, hvor mange kombinationer der er, hvordan kan man så regne det ud?
11,12,13,14,15,16,22,23,24,25,26,33,34,35,36,44,45,46,55,56,66
Men hvordan regner man egentlig det ud matematisk?
I princippet er der jo 6^2 forskellige slag, idet hver terning rent faktisk er unik og 12 og 21 ikke er samme slag. Men hvis man bare skal finde ud af, hvor mange kombinationer der er, hvordan kan man så regne det ud?
Svar #1
01. maj 2008 af peter lind
Som du selv skriver er der 6^2=36 muligheder. Det du mener er hvor mange muligheder er, hvis du betragter slag hvor terning 1 viser 1 og terning 2 viser 2 som det samme som at terning 1 viser 2 og terning 2 viser 1. Gør du det skal du simpelthen dividere de asymmetriske muligheder med 2. Der er 6 symmetriske slag og derfor 36-6 = 30 asymmetriske slag. halvdelen af dette er 15, så resultatet bliver 15+6=36-15
Skriv et svar til: Terning statistik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
